5 kedvenc sorozatom


Ajánló / kedd, március 31st, 2020

Mitől lesz egy sorozat kedvenc, és mi különbözteti meg őket a sok más kedvelt témától? Nálam a személyes kötődés és az emlékek.

Viszonylag sok filmet és sorozatot láttam már, de mint a filmművészet iránt érdeklődő ember, azt kell mondjam, sose eleget. 😀 Az imdb-s listám szerint, amit annó egyetemistaként ráérő időmben összegyűjtöttem, olyan 5-600 között lehet a filmek száma, a sorozatoké pedig 50 fölött. Nemrégiben elgondolkodtam, hogy ha valaki megkérdezné, mik a kedvenceim, tudnék-e rá válaszolni, és mit mondanék?

Filmek esetében sokkal nehezebb a választás, de sorozatok közül nagyjából körvonalazni tudtam 5-öt, amik valamilyen szempontból kiemelkedők voltak a számomra. Ezeket osztom meg alább, és remélem, meghozom a kedvet hozzájuk ebben a vészterhes időszakban! 🙂 Az öt között már nem tudtam sorrendet felállítani, tehát következzenek random: három történelmi fikció, egy sci-fi és egy sitcom.

THE BORGIAS (BORGIÁK)
Itt nézhető: HBO GO, 🔞
[imdb style=”dark”]tt1582457[/imdb]
RÖVIDEN

A Borgiák nem az orgiákról szól – bár akad benne olyan is 😀 –, hanem a Borgia famíliáról, egy reneszánsz korabeli befolyásos családról. A történet a 15. század végi Vatikánban játszódik, ahol VI. Sándor néven pápává választják Rodrigo Borgia bíborost, és ezzel megkezdődik családja felemelkedése. A történetvezetés elsősorban a korabeli hatalmi intrikákra, és gyermekei, Cesare, Giovanni és Lucrezia Borgia életére koncentrál. Mindannyian valós személyek voltak, és sok történelmi eseményt dolgoz fel a sorozat, ugyanakkor van benne bőven fikció is. A cselekmény sokszor erőszakos, a karakterek pedig nagyon emlékezetesek: zseniális alakításokat hoz a pápát játszó Jeremy Irons és mindhárom sorozatbeli gyermeke. Angolul ajánlom nézni (az HBO-n van hozzá magyar felirat), már csak a főszereplők karakteres hangja miatt is.

MIÉRT KEDVENC?

Egyetem alatt kezdtem el nézni, már akkor is nagyon vonzottak a történelmi drámák, és rögtön megfogott. A kíméletlen stratégiázás, a katolikus egyház rejtelmei, a bűn városa, a kosztümök, a reneszánsz Olaszország, az egésznek az esztétikája, ahh! Imádom!

Magyarországon forgatták egyébként, az etyeki Korda Studióban. Néhány magyar színész is feltűnik benne, a 3. évad egyik kardozós jelenetében Fenyő Iván alakít firenzei kardforgatót, egy másik részben pedig az egyik barátom is szerepelt mint statiszta. Személyes kötődés még, hogy az egyetemi oktatóm volt a forgatási anyagok hivatalos fordítója annó. Az egyik fordítástechnika órára egy rövid jelenetet hozott belőle feladatként – pár évvel a sorozat vége után történt, de nagyon élveztük. Sajnos csak három évados volt az egész sori. A Showtime elkaszálta, ezért a vége kicsit összecsapott lett. Nagyon sajnáltam, hogy nem nézték elegen, pedig egy nagyon igényes és szuper sorozat volt.

KAPCSOLÓDÓ

Cesare Borgia teljes élettörténetét így már nem is láthattuk. Az ő udvarában szolgált egy ideig Niccoló Macchiavelli, és belőle merített ihletet A fejedelem című művéhez, amely politikatudományi szempontból is meghatározó műnek számít. A fejedelemségek irányításáról, a hatalom megszerzéséről és megtartásáról, valamint a vezetők fő ismérveiről ír, persze az akkori kontextusban.

Pár éve megszereztem antikvárból Macchiavelli könyvét olaszul (Il principe). Elég nehéz, 16. századi a nyelvezete, úgyhogy még erősen birkózok vele. Plusz történelmileg is többet szerettem volna tudni a Borgiákról, ezért megvan szintén antikvárból a történetüket feldolgozó könyv angolul. Azért is keltették fel ennyire az érdeklődésemet, mert pont a sorozattal egyidőben játszottam az Assassin’s Creed II-vel, ami szintén a Borgiák korában játszódik: ők a főgonoszok benne.

ANNAK, AKI MÁR LÁTTA
Vigyázat, spoileres!
BÓNUSZ FUN
Vigyázat, spoileres!

Last Friday Night – Borgiák kiadás

 

BLACK SAILS (FEKETE VITORLÁK)
Itt nézhető: Netflix, 🔞

[imdb style=”dark”]tt2375692[/imdb]

RÖVIDEN

Sok-sok hajózás és kalózkodás a Bahamákon, bordélyházak, rabszolgák, kincskeresés és a helyi hadurak. Minden adott a legjobb kalózos sorihoz, és nem okoz csalódást.

MIÉRT KEDVENC?

Amikor a jelenlegi munkahelyemre kerültem, akkor ajánlották a munkatársak. Az egyik ikonikus jelenetből belsős poénunk született, és többször rendeztünk közös epizódnézős estét, ami nagyon jó emlékként él bennem a mai napig.

Gyerekként szerettem a kalandregényeket, és bár főleg indiános könyveket olvastam, a kalózok is egy olyan téma, ami megragadja az ember fantáziáját. Bár enyhén romantizálva vannak még a sorozatban is, a kalózkodás morális oldaláról is szó esik. Tetszett, hogy mélyebb kérdésekkel is foglalkoztak amellett, hogy csodás a látványvilág. Captain Flint és Long John Silver karaktere pedig zseniálisan van felépítve.

    Treasure Island zsebkönyv
KAPCSOLÓDÓ

A Borgiákhoz hasonlóan ehhez is köthető egy Assassin’s Creed rész, a negyedik (Black Flag), mindkettővel jó sok órát töltöttem. Ugyanazok a történelmi alakok jelennek meg a soriban és a játékban: valós kalózok irodalmi és teljesen új szereplőkkel kiegészülve. És ha már a játékoknál tartunk, nekem személy szerint a Colonization nevű réges régi játék ugrik be a Black Sails kapcsán mindig. Bár nem annyira tudtam, hogy kell játszani, imádtam gyerekként! Pár hónapja megint rákaptam, és most először végig tudtam játszani. A játék lényege, hogy gyarmatosítanod kell az új világot, és el kell szakadnod Európától. Megalapíthatod Nassau városát, kalózhajókkal fosztogathatod az ellenfél kereskedőhajóit, cukornáddal és állatbőrrel barterelhetsz, és megválaszthatod Pocahontast tanácsnoknak!

De a legevidensebb kapcsolódási pont természetesen a Kincses sziget, Robert Louis Stevenson ifjúsági kalandregénye. Ez a sori tekinthető a könyv felnőtteknek szóló előtörténetének. Macmillan Collector’s Library kiadásban van meg illusztrált zsebkönyvként, és gyönyörű.

ÍZELÍTŐ
BÓNUSZ FUN

Captain Flinn esti mese

 

PEAKY BLINDERS (BIRMINGHAM BANDÁJA)
Itt nézhető: Netflix, 🔞
[imdb style=”dark”]tt2442560[/imdb]
RÖVIDEN

A Shelbykről, azon belül elsősorban a családfőről, Thomas Shelbyről szól, aki az első világháborúban kapott PTSD-jét legyűrve próbál gengszterbirodalmat építeni a ’20-as évek Birminghamjében. Angol fenegyerekek és a legkülönbözőbb módú kegyetlenkedés, korrupció és megfélemlítés, munkásosztálybeli arcok, a helyi pub és az iparváros egyéb szépségei.

MIÉRT KEDVENC?

Egyszerűen imádom a ’20-as évek öltözködési stílusát, sokkal elegánsabb volt a mainál. Ada Shelby ruháit kérném szépen, főleg azt a szőrmés szövetkabátot (műszőrméből), köszönöm! 😀 A felvételek pedig egyszerűen lélegzetelállítóak, mindegyik olyan, mint egy műalkotás. Az a párosítás, hogy badass rockzenék és olykor Arctic Monkeys-számok mennek alatta… számomra nemigen überelhető.

Emellett zseniális alakításokkal találkozunk itt is: Cillian Murphy (k-val) őstehetség, semmi kétség, de nálam felér hozzá az Arthurt alakító Paul Anderson játéka is: annyira pszichopata az a karakter, néha már-már komikusba forduló, máskor pedig vérfagyasztóan rémisztő, árnyalt, esendő, romlott. Kedvenc karakterem a sorozatban. Na meg későbbi évadokban előkerül Tom Hardy, Adrien Brody és Sam Claflin is, akik mindannyian kedvenc színészeim, és hozzák is a vártat.

KAPCSOLÓDÓ

Valóban létezett egy Peaky Blinders nevű banda, de a sorival ellentétben ők nem maffiacsalád voltak, hanem piti bajkeverők: lopás és testi sértés miatt fogta el őket a rendőrség, és egy jó 30 évvel korábban tevékenykedtek a sorozatban bemutatottnál.

ANNAK, AKI MÁR LÁTTA
Vigyázat, nagyon spoileres!

BÓNUSZ FUN

A Peaky-look rekreálása (passzoló kiegészítővel a végén)

 

BATTLESTAR GALACTICA (CSILLAGKÖZI ROMBOLÓ)
Itt nézhető: Amazon Prime, 16+
[imdb style=”dark”]tt0407362[/imdb]
RÖVIDEN

Egy ’80-as évekbeli sci-fi-sorozat továbbgondolása, ami sokkal jobban sikerült az eredetinél. Az alaptörténet szerint az emberek 40 éve nem látták a cylonokat, azokat a robotokat, amelyeket eredetileg ők hoztak létre, de fellázadtak ellenük. Komoly harcok árán az emberiség győzött – legalábbis mindenki azt gondolta, mert a cylonok eltűntek. Ám most emberi alakban újból visszatérnek, és elpusztítják az emberiség tizenkét kolóniáját. Egyetlen csatahajó és néhány épp akkor az űrben tartózkodó civil hajó marad csak, kevesebb mint 50 ezer emberrel a fedélzeten, és megkezdődik a hajsza.

MIÉRT KEDVENC?

Részletesen és okosan van felépítve az egész világ. Nagyon erős a drámai oldala: érdekfeszítő nézni, hogy milyen problémákat okozhat egyénileg és társadalmilag egy ilyen katasztrófa, ki hogy reagál rá, és kire hogyan hat pszichológiailag. Olyan jól kidolgozottak a karakterek, hogy ha nem is szimpatizál velük az ember, akkor is kötődni kezd hozzájuk egy idő után (még Baltarhoz is). 😀

Olyan mély filozofikus kérdéseket feszeget, amelyektől libabőrözik az ember. Egy a sok közül, hogy a mesterséges intelligenciának vannak-e jogai. Azelőtt nem tudtam, hogy szeretem a sci-fit, de ez a sori megszerettette velem a műfajt. Ezen felül a közös játékdélutánok adták hozzá azt az érzelmi pluszt, ami miatt a top 5-be bekerült.

    Battlestar Galactica társas
KAPCSOLÓDÓ

A régi sori alapján könyvek is készültek, bár nem a legmagasabb színvonalúak. Jópár éve turiztam egyet – sok turkálóban angol és más idegennyelvű könyveket is árulnak, ez ráadásul kilós volt –, de annyira nem nyűgözött le. Starbuck például férfi volt a régiben. 😀

Van viszont társasjáték az új sorozatból, amit rendszeresen játszunk. 4-6 órás, úgyhogy egy egész délutánt rá kell szánni, de a sokadik játék után sem unja az ember, mert mindig más a történés, más karakterrel lehetsz, és más lapokat húzol. Mindenki választ egy karaktert (katonai vezető, pilóta, politikus, szerelő), majd véletlenszerűen húzunk, hogy ki ember, és ki cylon, és annak megfelelően kell aztán taktikázni. Ha emberrel vagy, az a cél, hogy ne fogyjon el semelyik nyersanyag, és sikeresen elérjetek egy új bolygóra, cylonként pedig titokban szabotálhatod a többi játékos akcióit, vagy felfedheted magad, és a cylon anyahajóról küldhetsz flottákat az emberiség elpusztítására. Közben folyton megy a gyanúsítgatás, hogy biztos cylon vagy, azért viselkedsz így! Az egyik kedvenc társasunk.

ANNAK, AKI MÁR LÁTTA
Vigyázat, spoileres!

BÓNUSZ FUN
Vigyázat, spoileres!

Battlestar Rhapsody

 

FRIENDS (JÓBARÁTOK)
Itt nézhető: Netflix, 12+
[imdb style=”dark”]tt0108778[/imdb]
RÖVIDEN

A legtöbbeknek nem kell bemutatni a Jóbarátokat, hisz sokat adták tévében is. Hat húszas-harmincas éveiben járó fiatal mindennapjait mutatja be New Yorkban, akik meglepően sokat lógnak a sarki kávéházban, ahelyett, hogy dolgoznának – ezt metapoénként párszor meg is jegyzik ők maguk. 😀 Láthatjuk, ahogy fiatal felnőttekből szép lassan megkomolyodnak, rátalálnak a párjukra és a megfelelő munkára, közben sok-sok visszaeséssel és fájdalommal, de sosem veszítik el a humorukat, és még a legszomorúbb pillanatok is feloldódnak egy-egy jól irányzott poénnal.

MIÉRT KEDVENC?

Már általános iskolás korom óta nézem újra folyamatosan a részeket, de egyszerűen nem tudom megunni. Pontosan tudom, mi fog történni, de századjára is ugyanolyan jóízűt nevetek rajta. Nekem ez az olykor szarkasztikus helyzetkomikum mindig betalál. Az élet minden egyes pillanatára tudok Jóbarátok-referenciát, és eszembe is szokott jutni az adott percben. Számtalanszor volt már életmentő, és derített jó kedvre, ezért örök kedvenc marad.

30 felé araszolva ráadásul sokkal ismerősebbek a szereplők problémái, és sok mindent más színben lát az ember, mint tiniként vagy egyetemistaként, így minden életkorban más mondanivalót nyújt.

KAPCSOLÓDÓ

Unokatesóm nemrég megkapta a Jóbarátok Trivial Pursuit kvízjátékot. Úgy álltunk neki szilveszterkor játszani, hogy óh, mit nekünk ez, nagy Jóbarátok-fanok vagyunk. Aztán rájöttünk, hogy baromi nehezek a kérdések, tényleg feladta a leckét! Ilyen szintűek, hogy mi volt Eddie barátnőjének a neve? Eddie még simán megvan, na de a barátnője… És a többi is hasonló volt, apró részletek, amiket nem jegyez meg az ember. Ezek után eldöntöttük, hogy amúgy is kell egy 20 perces sori munka utánra, evés közben, ezért újrakezdtük az elejéről. Már a 8. évad elején tartunk, úgyhogy volt már az a rész, de továbbra sem emlékszem a barátnő nevére, hiába friss az élmény. 🙈

ANNAK, AKI MÁR LÁTTA
Vigyázat, spoileres!

BÓNUSZ FUN

Legjobb bakik

Kíváncsi vagyok, nektek mik az örök kedvenc sorozataitok, ha csak 5-öt lehet választani. Írjátok meg kommentben alább, hátha más is rátalál az új kedvencére! 😊

4 Replies to “5 kedvenc sorozatom”

 1. Szupi kis cikk, mint mindig! 🙂

  Én is viszonylag gyorsan megtaláltam a kedvenceimet, azt hittem, hogy nehezebb lesz. Sose gondolkoztam még ezen a kérdésen, és rájöttem, hogy imádom a magyar sorozatokat! Rövid indoklással íme a saját kedvencek:
  1. Friends
  Ezt különösebben nem kell kifejteni: FANTASZTIKUS.
  2. Vikings
  Szűk egy hónap alatt kivégeztem egy dózisban, nálam ez ritka. Alig várom a maradék 10 részt <3
  3. Szomszédok
  Ó, igen. Magyarok közül a kedvencem. Sokan csak 1-1 poént ismernek belőle, pedig szerintem megéri megnézni. Imádom a hangulatát, a valódiságát, a maga egyszerűségét. Főzés nálam nincs Szomszédok nélkül 😀
  4. Aranyélet
  Nagyon izgi, nagyon jók a szereplők, és magyar! Ezen sokan csodálkoznak.
  5. Munkaügyek
  Ez talán a legkevésbe közismert, pedig szerintem igazi remekmű. Nagyon jó poénok vannak benne, irodai dolgozóknak kötelező darab. Imre for president! 😀

  1. Vikings és Aranyélet, legjobbak! A Szomszédokból csak a mémeket ismerem szégyenszemre… De azok nagyon jók! 😀 A Munkaügyekre pedig ezek után rá kell néznem!:)) Köszi a listát, szuper sorik!

 2. Hmm, nekem azért kellett gondolkoznom rajta:)
  A Fringe például azért esett ki, mert az utolsó évad már nem volt az igazi. De versenyben volt még a Parks & Recreation, a The Good Place, a Chuck, a Justified, a BoJack Horseman és a Santa Clarita Diet is… nehéz volt, na:D

  1. The Leftovers
  Igen kemény dráma némi rejtéllyel, de a hangsúly a karaktereken van, és hogy hogyan dolgoznak fel egy egész világot érintő traumát. Érzelmileg nagyon erős, Justin Theraux, Carrie Coon és Christopher Eccleston alakítása felejthetetlen. A második a legjobb évad, amit valaha láttam, többször megnéztem már.

  2. Scrubs
  Alapvetően vicces, de néha átcsap kemény drámába. A karakterek nagyon a szívemhez nőttek. Szigorúan 8 évados, nem 9, az kamu. Zach Braff és Donald Faison pedig máig nagyon jó barátok, most kezdtek el egy Scrubs témájú podcastot is csinálni (Donald Faison a gardróbban vette fel így karantén idején, mert máshol nem volt nyugta a gyerekeitől:D).

  3. Breaking Bad
  Minden szempontból kiemelkedő, ilyen jól megírt sztorit ritkán látni, ráadásul jobbnál jobb színészekkel. Talán ennek a sorozatnak van a legjobb lezárása. Azóta pedig tovább bővült a világa a Better Call Saullal és az El Caminóval.

  4. Legion
  A tömény kreativitása és kiváló képi világa miatt kiemelkedő. Az első évad lenyűgöző, és a másik kettő is tele van zseniális ötletekkel és megvalósításokkal. Mindenképp érdemes megnézni annak, aki újdonságra vágyik.

  5. Lost
  Az első, ami berántott a sorozatok világába. Tele rejtéllyel, emlékezetes helyszínekkel és szállóigékkel. Máig nagy kedvenc, mindenképp helye van a listán.

  1. Hű, ebből egy csomót nem láttam még! Nagyon jól hangzanak.:) A The Good Place és a Chuck belenézéskor tetszettek, de végül nem merültem bele egyikbe se. A Breaking Badet és a Lostot nem néztem, amikor mindenki más, így azokból totál kimaradtam, de pótolni kellene. Talán a Leftoversre és a Legionre vagyok a legkíváncsibb ezek közül. A Scrubsot én is nagyon szeretem, és nem is tudtam a podcastról!:O Köszi a tippet, belehallgatok! 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük