Caernarfoni vár és a walesi tartomány


Utazás / szombat, január 30th, 2021

A Caernarfon Castle az egyik legimpozánsabb walesi vár, melyet Edward angol király építtetett, miután elfoglalta és igába hajtotta Wales népét a 13. században.

ELHELYEZKEDÉS

A középkori várkastély Caernarfon (ejtsd: Kenávön) városában, Wales északnyugati csücskében fekszik, Anglesey szigete mellett. Mi buszos körutazás során jutottunk el ide 2016-ban a Challenge utazási iroda szervezésében. Megközelítés szempontjából Liverpool a legközelebbi reptér, és egyéni utazás során érdemes lehet Snowdonia nemzeti parkjával, illetve a többi Edward-kori várral összekötni a látogatást.

Caernarfon város

TÖRTÉNELME RÖVIDEN

Ahogy a legrégebbi brit városoknak, Caernarfonnak is a rómaiakig nyúlik vissza a története, akik az öbölre néző település szélén katonai tábort létesítettek. Majd az angolszász időkben földhalomvár jött létre a mai vár helyén, melyet később I. Edward angol király cserélt le masszív kőfalakra 1283-ban, miután elfoglalta Walest.

Ő volt a walesi bárdokból is ismert rettegett király.

„Fegyver csörög, haló hörög,
A nap vértóba száll,
Vérszagra gyűl az éji vad:
Te tetted ezt, király!

Levágva népünk ezrei,
Halomba, mint kereszt,
Hogy sírva tallóz aki él:
Király, te tetted ezt!”

Caernarfon bejárat    Caernarfon városfal

A régió többi ekkor épült várához (Conwy, Beaumaris, Harlech) hasonlóan az angolok célja itt is az erődemonstráció volt, és hogy elvegyék a walesiek kedvét az újabb felkelésektől. A caernarfoni vár a maga korában kvázi bevehetetlen volt az égbe törő vastag falaival, és keskeny, lőrésszerű ablakaival.

Ennek ellenére a walesiek kétszer is fellázadtak, és megpróbálták elfoglalni, mindkétszer sikertelenül. Először, 1294-ben még Edward uralkodása alatt Madog ap Llywelyn fosztotta ki az erősséget, ám megtartani nem tudta, majd 1401-4-ig a később Wales nemzeti hősévé váló Owain Glyndŵr ostromolta.

A Tudor-korban a várat egyre kevésbé használták, ezért állaga igencsak romlott, a Tudorok ugyanis walesi felmenőkkel rendelkeztek, így a két nép közti feszültség jelentősen csökkent. Az angol polgárháború idején túlélt még néhány ostromot, majd csak a 19. században kezdték rendberakni az akkorra erősen lepusztult kastélyt.

Caernarfoni ágyúk    Caernarfoni bástya

HERCEGGÉ AVATÁS

1301-től kezdve kapják meg az angol trónörökösök a walesi herceg címet. A 20. században emellé egy nagyszabású beavatási ceremónia is társul, amelyet a caernarfoni várban rendeznek meg. Itt ruházták fel a címmel az akkori trónvárományos későbbi VIII. Edwardot és 1969-ben Charlest is.

Caernarfon és a walesi herceggé avatás

FILMHELYSZÍN

A Korona (The Crown) 3. évadának 6. része szól Károly herceggé avatásáról (angolul investiture a ceremónia neve). Alább időzítve egy összehasonlítást láthattok a valós történelmi eseményekkel. Hihetetlen, ahogy a ruhákat, a hangsúlyokat és minden apró részletet pontosan lemásoltak – valóban a helyszínen vették fel ezeket a jeleneteket.

Ismeretterjesztő filmek közül a szintén Netflixen elérhető, kissé túldramatizált Secrets Of Great British Castles 4. részében mutatják be részletesen a várat.

[imdb style=”dark”]tt5181284[/imdb]

Érdekelnek más filmhelyszínek?
Nézz szét az oldalon ebben a kategóriában, vagy olvasd el a véleményem a Crownról. ⬇️

> FILMHELYSZÍNEK <

> CROWN KRITIKA <

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük