Film- és sorozatajánló minikritikákkal – 1. rész


Ajánló / szerda, október 14th, 2020

Avagy mit néztem mostanában? Babilon Berlin, David Attenborough: Egy élet a bolygónkon, Emily Párizsban, A farkas gyermekei, Enola Holmes, Egy esős nap New Yorkban és az Indiana Jones-trilógia.

Spoilermentes a cikk, még a +-szal jelölt lenyitható részekben is törekedtem rá, amelyek félig ajánlók, félig kritikák. A benyomásaimat olvashatjátok röviden az adott filmről vagy soriról, és hogy egyetértek-e az imdb-s értékeléssel. Ha semmit sem szeretnél tudni róluk a címükön kívül, az is érthető. Ám, ha kíváncsi vagy a véleményemre… Vágjunk is bele, jó nyitogatást! 😊

Babylon Berlin  | TV Series (2017– ) 2700min | Crime, Drama, Thriller | TV Series (2017– ) Summary: Colognian commissioner Gereon Rath moves to Berlin, the epicenter of political and social changes in the Golden Twenties.
Countries: GermanyLanguages: German
Babylon Berlin
Mintha az LA Noire filmváltozatát látnánk, csak ez épp Berlinben játszódik a ’20-as évek végén. Ha azt mondom rá, mocskos, az minden árnyalatában lefedi. És nem csak átvitt értelemben: koszosak az utcák, az emberek, a lakások, és ettől valahogy minden hitelesebb. Egyértelműen 18+-os, és van benne minden: PTSD-s veteránok, szegénység, okkultizmus, parapszichológia, kuplerájok, detektívek, kommunisták, nácik és a maffia. Ezek leírva engem speciel elriasztottak volna, de kár lett volna: tényleg ajánlom, de lelkierő kell hozzá. Újdonságfaktor lehet, hogy német sorozat, németül is érdemes nézni, magyar felirattal.

Értékelés: A 8,4 korrekt, amennyin jelenleg áll.

Hol nézhető: HBO Go

 

David Attenborough: A Life on Our Planet (2020) 83min | Documentary, Biography | 4 October 2020 (USA) Summary: One man has seen more of the natural world than any other. This unique feature documentary is his witness statement.
Countries: UKLanguages: English
David Attenborough: A Life on Our Planet (Egy élet a bolygónkon)
Ez a film Attenborough életművének megkoronázása. Az eddigi legátütőbb erejű doku-természetfilm. Kinek könnypotyogtatós, kinek eltorzult arccal, kontrollálatlanul sírós…🙋‍♀️

De nem végig vészjósló, megoldási javaslatokat is nyújt, és nem a szokványos elcsépelt frázisokat, hanem rendszerszintű javaslatokat arra, hogy hogyan oldja meg és élje túl az emberiség az önmaga által okozott 6. tömeges kihalási eseményt. Muszáj látni: világlátást rengető ereje van. (Az enyém már tavaly megrengett, ez még egyet lökött rajta).

Értékelés: Egyetértek a 9,2-es értékeléssel, akár még jobb is.

Hol nézhető: Netflix

 

Emily in Paris  | TV Series (2020– ) 1800min | Comedy, Drama, Romance | TV Series (2020– ) Summary: A young American woman from the Midwest is hired by a marketing firm in Paris to provide them with an American perspective on things.
Countries: USALanguages: French, English
Emily in Paris (Emily Párizsban)
Egy „millenial fantasy” a Szex és New York rendezőjétől az amerikaiak ultrapozitivizmusával, szembeállítva a szexközpontú, sznob és szenvtelen franciákkal. Nagyon klisés, és eléggé ringarde (ha láttad, tudod miről beszélek), de vasalások közben valahogy végignéztem.

Nem sok köze van a valósághoz, bár a jelenben játszódik, és kicsit felszínes is, de egy laza sorinak a nap végére pont jó volt. Van benne egy-két jó outfit, meg egyéb eye candy… 😀 Lily Collins (aki Phil Collins lánya!) pedig még mindig szép és stílusos. Viszont csak akkor ajánlom, ha nem mély sztorit keresel, csak épp pár fokkal jobbat, mint egy szappanopera.

Értékelés: Inkább 6,8.

Hol nézhető: Netflix

 

Raised by Wolves  | TV Series (2020– ) Drama, Fantasy, Sci-Fi | TV Series (2020– ) Summary: Androids are tasked with raising human children on a mysterious planet.
Countries: USALanguages: English
Raised by Wolves (A farkas gyermekei)
Űr Ragnar és a gyermeknevelő androidok a Kepler 22B-n. Annak ellenére, hogy a hátam borsódzott tőle, nagyon megfogott a sorozat világa és alapfelvetése: egy okosan építkező sci-fi, ami igen kemény témákat boncolgat. Azt fejtegeti, mitől lesz valaki (jó) szülő, és mi tesz valakit emberré és emberségessé. Majd képbe kerül a vallási fanatizmus és az ateizmus, az, hogy az állat- és emberölés elidegeníthetetlen részünk-e stb., stb. Az első rész nagyon nagyot szólt, és szinte a végéig tartani tudta a szintet. Az évad vége viszont elég katyvaszra sikeredett, és több kérdést hagyott, mint választ. Ridley Scott volt néhány rész producere, és ennek megfelelően erősen Alien/Prometheus-hangulatot áraszt itt-ott a sori.

Értékelés: Az első rész még 9+-os hatással volt rám, az utolsó meg kb. 7-es, így nagyjából stimmel összességében a 8-as, de talán 8,4-et is megadnék rá.

Hol nézhető: HBO Go

 

Enola Holmes (2020) 123min | Adventure, Crime, Drama | 23 September 2020 (USA) Summary: When Enola Holmes-Sherlock's teen sister-discovers her mother missing, she sets off to find her, becoming a super-sleuth in her own right as she outwits her famous brother and unravels a dangerous conspiracy around a mysterious young Lord.
Countries: UKLanguages: English
Enola Holmes
Elvesztegetett lehetőségek – ez jut eszembe a filmről. A korszak izgalmas, a kosztümök jók, az angol countryside pedig még mindig egy álom. De a látványon kívül nem nagyon tudok semmi jót mondani a filmről. Henry Cavillről soha nem fogom elhinni, hogy Sherlock, pedig megtette a magáét. Sajnos csak nézőcsalogatónak rakták bele. Sam Claflin indokolatlanul ripacs és egysíkú, nyilván a karakter miatt, mert amúgy kiváló színész. Milly Bobby Brown pedig építi az imidzsét. De a sztori a nullához közelít, és minden csak egy körítés, hogy át tudják adni az éppen most (és nem akkor) aktuális társadalmi üzeneteket. Kár. Pedig ebből egy szuperjó detektívtörténet is kerekedhetett volna, ha valaki ír egy jó forgatókönyvet.

Értékelés: Egyetértek a 6,6-tal.

Hol nézhető: Netflix

 

A Rainy Day in New York (2019) 92min | Comedy, Romance | 10 November 2020 (USA) Summary: A young couple arrives in New York for a weekend where they are met with bad weather and a series of adventures.
Countries: USALanguages: English
A Rainy Day in New York (Egy esős nap New Yorkban)
Woody Allen sztárokkal telipakolt romantikus vígjátéka. Mégsem olyan „Igazából szerelem” stílusú, itt csak kettő, de főleg egy ember van a középpontban, a többiek jönnek-mennek, és üde színfoltok, karakterek. Tetszett a hangulata, a szofisztikált narráció, a párbeszédek, a történet ahogy kibomlott, mint egy gombolyag, és egymásba folyt a cselekmény. Jobban belegondolva nem szólt úgy semmiről, sarkított sok karaktert, és kifigurázott pár dolgot, de jó volt nézni, nevettem poénokon és egy kis romantikát csempészett a hétköznapba (mert épp az volt :D).

Értékelés: Nem értek egyet: rám egy 8-as hatással volt, kifejezetten tetszett a maga nemében, de a romantikus vígjátékokat alacsonyabbra szokás értékelni IMDb-n, úgy vettem észre.

Hol nézhető: HBO Go

 

Raiders of the Lost Ark (1981) 115min | Action, Adventure | 12 June 1981 (USA) Summary: In 1936, archaeologist and adventurer Indiana Jones is hired by the U.S. government to find the Ark of the Covenant before Adolf Hitler's Nazis can obtain its awesome powers.
Countries: USALanguages: English, German, Hebrew, Spanish, Arabic, Nepali
Indiana Jones and the Temple of Doom (1984) 118min | Action, Adventure | 23 May 1984 (USA) Summary: In 1935, Indiana Jones arrives in India, still part of the British Empire, and is asked to find a mystical stone. He then stumbles upon a secret cult committing enslavement and human sacrifices in the catacombs of an ancient palace.
Countries: USALanguages: English, Sinhalese, Hindi
Indiana Jones and the Last Crusade (1989) 127min | Action, Adventure | 24 May 1989 (USA) Summary: In 1938, after his father Professor Henry Jones, Sr. goes missing while pursuing the Holy Grail, Professor Henry "Indiana" Jones, Jr. finds himself up against Adolf Hitler's Nazis again to stop them from obtaining its powers.
Countries: USALanguages: English, German, Greek, Arabic
Indiana Jones
Szégyenszemre most láttam először ezeket a filmeket, gyerekként valahogy kimaradtak, pedig imádom a kalandfilmeket. Adott a régészprofesszor, aki egyébként menő akcióhős is, a váltakozó női főszereplő, akit csak ide-oda dobálnak (sokszor szó szerint, felkapják és viszik :D). És persze az összeesküvéselmélet és a kincskeresés. (Látom magam előtt, ahogy Dan Brown serényen jegyzetel…)

A nő az első részben még meglepően savage, majd a film további részében háttérbe szorul, a másodikban már csak egy hisztis picsa, a harmadikban pedig egy sztereotípia, de mindegyikben szép és kívánatos ugye. De nem is ők a “lényegek”, hanem Indy happy-go-lucky macsósága, aki ha helyzet van, nem sokat gondolkodik, vakmerően fejest ugrik ostorával a sürejébe. Kicsit bénázik ugyan, de minden helyzetet megold. Harrison Ford ugyanazt a sumák fenegyereket hozza, mint a Star Warsban, de hát hiába: ez áll jól neki. A második részről inkább ne beszéljünk, az első és a harmadik viszont egy esti mozinak jó lehet. Na jó, annak a második is: aranyos a kisgyerek benne, és a helyszín is izgalmas, csak sok része gagyi. A kedvenc momentumom viszont egyértelműen az, amikor Sean Connery apukaként oltogatja Indyt a harmadik filmben. 😀 Nagyon vicces a köztük lévő dinamika.

Igen, a negyedik részt még nem láttam… Illetve 2022-re beterveztek még egy részt, bár lehet azt már nem kellene erőltetni.

Értékelés: Szerintem picit felül vannak pontozva, de biztosan a hiányzó nosztalgiafaktor beszél belőlem. Nálam olyan 7,8, 6,2, 7,6-osak.

Hol nézhető: HBO Go

 

Te melyiket láttad, és melyik hogy tetszett? 🙂 Felkeltette valamelyik az érdeklődésed? Spoilermentes kibeszélő alább. ⬇️

(A manuális spamszűrés miatt időbe telhet, míg megjelenik a hozzászólásod, de minden véleményre kíváncsi vagyok, úgyhogy írd meg nyugodtan! 🤗)

Ha pedig más, szuper sorozatokat keresel, vagy csak megosztanád a saját kedvenceid, itt egy korábbi cikkem:

>> 5 KEDVENC SOROZATOM <<

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük