Film- és sorozatajánló minikritikákkal – 2. rész


Ajánló / vasárnap, december 13th, 2020

Mit néztem mostanában? Queen’s Gambit, The Marvelous Mrs Maisel, The Mandalorian, The Crown, Onward, Green Book, Ratatouille és Only You.

A felépítés ugyanaz lesz, mint az előzőnél. Spoilermentesek a lenyitható részek is, legalábbis annyira, hogy nem árulnak el olyan fordulatot a cseleményből, amit az előzetes vagy a filmleírás ne mondana el, vagy ami rontaná az élvezeti értéket. A véleményemet viszont leírom bennük. Nyitogatásra fel! 😊

Észrevettem, hogy az első 3 sori a listámon ugyanolyan magas, 8,7-es pontszámon áll jelenleg imdb-n, szerintem viszont nagyon NEM ez a helyzet. Kezdjük is a leggyengébbel:

[imdb style=”dark”]tt10048342[/imdb]

The Queen's Gambit (A vezércsel)
Ritkán van ennyire más véleményem, mint az átlagnak, de ezt a sorit időpocsékolásnak tartom, és nem csak azért, mert nem hoz lázba a sakk. Megpróbáltam szeretni, nem sikerült. Ez a sorozat még a saját bevallása szerint is cselekménytelen. A 4. részben konkrétan elhangzik az a mondat, hogy „Things are beginning to happen” (Elkezdtek történni dolgok), olyannyira semmitmondó az előtte lévő pár rész. Mégis felkapták, és ráfüggtek az emberek, és én őszintén nem értem, miért.

Már az elejétől fogva vészjósló, dráma/thrillerhangulat van, hogy bármelyik percben történik majd valami nagy horderejű. Vagy csak valami, ami gondolatba ejti majd az embert. De végül semmi sem történik érdemben, nincs benne egy épkézláb konfliktus, a témafelvetések nem vezetnek sehová. Még a látványvilág sem különösebben egyedi, vagy a szemnek kívánatos. Divat szempontjából van benne egy-két jó ruha, de nem annyira emlékezetesek.

Nincsenek szimpatikus vagy komplex szereplők. A játékidő 90%-ában pislogás nélkül bámul a semmibe a halszemű főszereplőnő, akinek még a lelki világáról sem tudunk meg semmit. Azt hinnénk, hogy mentális problémával küzdő zseni, de nem illik bele ebbe a prekoncepcióba sem: a szocializálódás nem esik nehezére, feltalálja magát mindenütt. Van az a történetszál, hogy addikcióval küzd, oké. Abból ki lehetne hozni valamit. Sorra nyeri a sakkjátszmákat, oké. Lehetne érdekes. De csak lehetne, ugyanis nincs miért izgulnunk, ha mindig nyer.

Sokszor elhangzik, hogy ő nő, a többiek pedig férfiak. És hogy újra és újra legyőzi a férfiakat. Na és? Értem, hogy az ’50-’60-as években játszódik, de ez önmagában kevés ahhoz, hogy izgalmas legyen. Még csak a sakkba mint sportba se enged betekintést. Odadobnak néhány lépéskombinációt, de nem mutatják rendesen a táblát. Egy üres, vontatott aestheticnek tűnik számomra, amibe most valamiért menekülnek az emberek. Ennél több potenciál volt a korszakban és a sakkban is.

Értékelés: 6,0 pontot adnék rá. Nem sűrűn hagyunk félbe sorozatokat, ezt elkaszáltuk a felénél, és nem égek a vágytól, hogy kiderítsem, mi fog történni. Idővel lehet, hogy elolvasom wikin, vagy berakjuk a háttérbe. De full figyelemmel követni nekem nem érte meg.

Hol nézhető: Netflix

[imdb style=”dark”]tt5788792[/imdb]

The Marvelous Mrs. Maisel (A csodálatos Mrs. Maisel)
Ha már ’50-es, ’60-as évek esztétikája, akkor a Mrs Maiselt sokkal jobb választásnak érzem, de ez is meglepetést okozott. Az akkori tipikus női-férfi szerepek és az amerikai álom itt teljesen máshogy keveredik a füstös New York-i bárok szókimondó stand-upjával, mint képzeltem. Egy női stand-up komikus van a sztori középpontjában, adott tehát a korszakhoz mérten szubverzív alapfelvetés. A sori viszont legalább ugyanannyira szól a zsidó kultúráról, mint a stand-up comedyről, egy nagy adag női egyenjogúsággal, meg hadarós, profán humorral fűszerezve. Ugyanaz készítette, mint a Gilmore Girlst, így a szerethető szószátyárság és a konstans jóindulatú veszekedések már nem is olyan meglepők – bár néha idegesítőbe hajlik, hogy miért beszélnek mindig ilyen indulatosan és sokat mindenféle ok nélkül.

Megint máskor olyan a sori, mint egy gondosan megkomponált, izgalmas kamerakezelésű, színpadias snittekkel dolgozó musical. Az egyik kedvencem ezen belül a varrodai jelenetsor, ahogy elhúzzák a kamera előtt az anyagokat, és feltárul előttünk a tarka sürgés-forgás. Vagy ott van a miami latin báros jelenet a fényekkel és a tánccal. Hangulatosságból tehát csillagos ötös, és nézeti magát, mindeközben pedig megismertet a zsidó ételekkel, szokásokkal, ünnepekkel és hagyományokkal, így egy új világ tárul elénk.

Bár felsőosztálybeliként a gondjaik és konfliktusaik nagy részével nemigen tudunk azonosulni, mégis újszerűen más, és egy igazi laza sorihoz való. Mrs Maisellel időnként nem történnek jó dolgok – bár attól nem kell tartani, hogy kemény drámába fordul a sztori –, de ő akadályt nem ismerve felküzdi magát. Vagyis inkább le, az alpáribb, a szegényebb, az underground szintre.

A poénok trágárabbak, és kevésbé ülnek, mint arra számítottam. Viszonylag ritkán nevettem fel közben, de ez betudható annak is, hogy ez a roasting/alázós humor bár merész, de nem kifejezetten késztet hahotázásra. Mindenesetre egy-egy megmosolygásra érdemes dolog azért rendszerint akad, és szórakoztatók a dialógusok és a cselekmény, de jórészt azért nézi az ember, mert mozgalmas, színes, és nem hagy unatkozni, plusz szépen is van tálalva. Ezek az igazi pörgős szoknyás, túlélénk ’50-es évekbeli ruhák, a hajak, a kinézetek. Na meg a zenék! Ezt a részét nagyon eltalálták, idealizálják vele a korszakot.

Az első rész ütősre sikerült pilothoz illően, és rákap az ember, kíváncsi lesz, hogy mi sül ki belőle. A férfi főszereplő nem a várakozásoknak megfelelően cselekszik, és furcsálltam, hogy állandó szereplő vált belőle is, de ad egy érdekes színezetet a sztorinak. A szülők idegesítő szokásaitól, értelmetlen megsértődéseitől és állandó nyavalygásától viszont sokszor a falat kaparnám, de az biztos, hogy mindegyikük egyedi karakter.

Bár ez lehet, hogy az én szegénységi bizonyítványom, utólag derült ki számomra, hogy a sorozatbeli Lenny Bruce valós személy volt, több stand-upját az igaziból ollózták össze, így még érdekesebb lehet.

Értékelés: 8,0. Ha egy szórakoztató, beleállós, régebben játszódó divatfesztet szeretnél nézni, érdemes elkezdeni. Már csak azért is, hogy ne egyedül obsesseljek Midge ruháin. 🙂 (Aki bizonyos szögekből tiszta Katy Perry.)

Hol nézhető? Amazon Prime

[imdb style=”dark”]tt8111088[/imdb]

The Mandalorian (A mandalóri)
A Vasember és a Bosszúállók producere, Jon Favreau által fémjelzett sorozatról lesüt, hogy Star Wars-fan készítette Star Wars-fanoknak. Több helyszínt, karaktert, tárgyat is a tágabb univerzumból emel be, a játékokból és az animációs soriból, nem pedig a fő filmekből, és gyakran van benne fan service, de nem idegesítő módon, inkább hálát és lelkesedést kiváltva. Emlékezetes jelenet például a két rohamosztagos beszélgetése az első évadban.

De azok számára is érdekes lehet, akik előtte csak a filmeket, vagy még azokat se látták, hisz úgy is értelmezhetőnek és élvezhetőnek tűnik, ha valaki ezen keresztül szeretne megismerkedni a Star Wars-univerzummal. Új fajokkal, bolygókkal és motivációkkal találkozunk. Bár az eredeti trilógiát nem árt hozzá látni, hogy tudjuk, mi az erő, kik a jedik és a sithek, a Birodalom, és mi volt az előzménye, hogy épül fel a világ, időben ugyanis Darth Vaderék után, de az új trilógia előtt vagyunk.

Azt már mindenki lelőtte, hogy van benne egy Baby Yoda, aki cuki. A múltja és a képességei viszont sejtelmesek, csakúgy mint a mandalórinak, a főszereplőnek, így nagyon kíváncsiak leszünk ennek a furcsa párosnak a kalandjaira. Roppant igényes sorozat, ikonikus karakterekkel, izgi cselekménnyel, és gyönyörű grafikai elemekkel, amelyeket az egyes részek végén egyenként be is mutatnak, és buzgón mentenénk le őket háttérképnek, vagy egyenesen nyomtatásba, falra, akárhová. 🙂 Nagyon merch-kompatibilis, ami a Disneynek jól jön. Röviden, tömören olyan ez a sorozat, mint egy felnőtteknek szóló vadnyugati űrmese, díjnyertes zenékkel. A barátom szerint pedig jobban is sikerült, mint az utóbbi idők Star Wars-próbálkozásai.

Értékelés: 8,4-et adnék rá. Megéri elkezdeni, garantáltan nem tud leállni vele az ember.

Hol nézhető: Disney+

[imdb style=”dark”]tt4786824[/imdb]

The Crown (A Korona)
Így kell drámát csinálni. Minden rész egy adott tematika köré épül, és elgondolkodtatóan, érzékenyen és árnyaltan mutatja be a brit királyi családot, valamint a 20. század épp aktuális politikai és társadalmi eseményeit. Bár általánosságban nem szeretem sem a politikai csatározós sorozatokat, sem a kvázi jelenben játszódó történeteket, ez teljesen magával ragadott. Nem tukmál, nem tesz kijelentéseket, ráhagyja a nézőre, hogy eldöntse, az adott ember szimpatikus-e neki vagy sem, és nem riad vissza attól, hogy a királynőnek és a királyi család többi tagjának esendőségét és rossz tulajdonságait is a felszínre hozza, de emellett meghagyja a tiszteletet, és bemutatja a munka árnyoldalait is bőven, hogy ne irigyelhessük őket, de ne is tartsuk őket inkompetensnek a feladatra.

Az első két évad a királynő uralkodásának elejét, a második kettő a középkorú uralkodót, az utolsók pedig az időskorát fogják bemutatni. A második évad végén lecserélik a teljes színészgárdát, amitől mi őszintén szólva eléggé féltünk. Nagyon megszerettük őket, különösen Claire Foyt, aki a fiatal királynőt alakította valami egészen elképesztően. Eléggé hozzájuk nőttünk, és nem szeretjük azt, amikor teljesen új színészeket kellene elképzelnünk ugyanabban a szerepben. De hiábavaló volt a félelem, minimális ideig zavart csak a váltás, hagytam, hogy a zseniális színészi játék elhitesse velem, a karakterek nem változtak. A színésznő received pronunciationje, vagyis az angol felsőosztálybeli kiejtés ugyanaz, és a viselkedés is, annak ellenére hogy cseppet sem hasonlít a két színésznő egymásra.

Olyan mély és okosan felépített drámát tudnak kreálni egy-egy rész alatt, amit öröm és sokszor fájdalom nézni. Többször megríkatott. Mivel a 3-4. évad élménye friss, onnan tudom kiemelni a walesi részeket, amelyek még a többi közül is kimagaslottak számomra. Illetve amivel promózzák: Diana színre lépése. Több interjút és sajtómegjelenést helyszínestől, ruhástul, mannerizmusostól rekreáltak, hogy ugyanazt az érzetet keltse. Azt kell mondanom, hogy zseniálisan jól sikerült, azok a részek közül az ausztrál turnés volt a kedvencem. Emma Corrin, a Dianát játszó színésznő bár néha túlanimálta a szemjátékát, nagyon jól alakított, és nagy jövő állhat még előtte. Csakúgy mint a Charlest alakító Josh O’Connor előtt, aki az élőben sokszor ellenszenves Károly hercegként is ki tudott tűnni. Magával ragadó, amit művel a képernyőn, szerintem ő a brit Adam Driver, és sokat fogjuk még látni. Meglehet, kicsit elfogult vagyok, hisz még egy ilyen hálátlan szerepben is az épp aktuális színészcrushommá tudott válni, ahhoz pedig sok tehetség kell.

A fő kérdés, amit mindenki feltesz, hogy mennyire valósághű az egész? Nos, a történelmi események, mint Churchill miniszterelnöksége, a királynő első televíziós beszéde, a holdraszállás, a betörés a Buckingham Palotába, Thatcher és a falklandi háború mind-mind megtörtént események, de a körítés, a párbeszédek, és valószínűleg a dinamikák nagy része is kitalált. A kosztümök, ruhák viszont egy az egyben olyanok, mint a korabeli felvételeken, fantasztikus munkát végeztek a díszlet- és jelmeztervezők. Az egyes epizódok pedig értelmezhetők egy-egy rövidebb filmként is, kerek egészek önmagukban is. Különleges helyzet, hogy egy olyan történelmi sorozatról van szó, amelynek a szereplői még mindig élnek. Nem tudjuk hát megállni, hogy bele ne gondoljunk, vajon nézik-e a királyi család tagjai. Bár a választ nem tudjuk, én a helyükben tuti nem bírnám ki, hogy bele ne kukkantsak. 🙂 Nyilván vannak benne olyan negatív reprezentációk, amik valószínűleg dühítenék őket, hisz „nem is úgy volt”, de összességében nincsenek benne durván sértő dolgok.

Na meg a színészgárda másik fele. A legek legje. Az egyik videó alatt volt egy ilyen komment, hogy: „Hihetetlen, hogy a Windsorok csak így megbíznak Tywin Lannisterben”. 😂 De Charles Dance-en kívül ott van Gillian Anderson, Helena Bonham Carter, Olivia Colman, Tobias Menzies és még sorolhatnám. Sőt, nem Bellatrix lesz az egyetlen Harryből ismerős, az 5-6. évadban Umbridge játssza majd a királynőt! Nagyon kíváncsi leszek, hogy el tudok-e vonatkoztatni. Bár szerintem nincs félnivalóm, most is felesleges volt.

Értékelés: 9,2, szinte tökéletes a maga nemében.

Hol nézhető: Netflix

[imdb style=”dark”]tt7146812[/imdb]

Onward (Előre)
Szívmelengető, kalandos animációs film önbizalomhiányról és példaképekről szerepjátékos varázsvilág köntösbe bújtatva. A két testvérnek Tom Holland és Chris Pratt adja a hangját, és egy akadályokkal teli road trip vár rájuk. Jó kis Pixar-film, ami felnőtteknek is ugyanolyan élvezetes, sőt, inkább a tini és felnőtt korosztálynak szól, semmint gyerekeknek. Szuper poénok vannak benne, és a szokásosan magas minőséget hozza. Esti mozinak tökéletes, teljesen feltölt, és gyermeki izgalom lesz úrrá rajtunk. Az utóbbi idők egyik legjobb meséje.

Értékelés: 8,4-et megér szerintem, nekem nagyon tetszett.

Hol nézhető: HBO Go

[imdb style=”dark”]tt6966692[/imdb]

Green Book (Zöld könyv: Útmutató az élethez)
A 2019-es év Oscar-díjas filmje. Igaz történeten alapszik, dráma és vígjáték egyben. Sokszor az Életrevalók jutott róla eszembe, nem tudom megmondani, miért. Talán, mert két ember dinamikáját mutatja be, és a szegényebb ugyanúgy tolja a poénokat és az élet élvezetét a gazdagabbiknak. Bár ez kevésbé volt vicces, szintén emlékezetes film marad.

A történet középpontjában a feketék jogai állnak, az ugyanazon évben kijött BlacKkKlansmannél viszont klasszisokkal jobban sikerült. Érzékenyen nyúl a témához, és nem erővel csikar ki érzelmeket, inkább finoman mutat rá, hogy mennyire frusztráló és dühítő az, ahogyan a feketékkel bántak még a ’60-as években is, és mekkora különbségek voltak Amerika északi és déli része közt. Viggo Mortensenről elhittem, hogy egy jóindulatú, pocakos kidobóember, jó volt látni, hogy mennyire más karaktert is el tud játszani. A főszereplő, Mahershala Ali pedig szintén fantasztikus alakítást nyújt az érzelmei védelme érdekében kimért, intelligens és tehetséges zongoraművész, Dr. Donald Shirley szerepében, aki turnézni indul szerte az USA-ban.

Elképesztő, hogy 60 éve, sőt még napjainkban is milyen szintű negatív megkülönböztetés éri a feketéket. Ez a film okosabban mutatta be a szegregációt és az előítéletet, mint a BlacKkKlansman vagy a 12 Years a Slave, amelyeknél azt éreztem, hogy bűntudatot és haragot akarnak kelteni a nézőben a túl hosszú snittekkel, az abszurdan durva helyzetekkel, és a lebutított, „jó feketék, gonosz redneckek” ellentéttel, hisz ennél azért többet kell mondani ahhoz, hogy igazán elgondolkodtató drámát lehessen kihozni belőle. Annak ellenére, hogy persze a harag is a feldolgozás egy lépése. A legjobb film a témában viszont továbbra is az American History X marad számomra. Egyszerűen hátborzongató. Egyszer láttam több éve, de sokáig a hatása alatt voltam. Azon filmek egyike, amelyet látni kell, de elég lehet egyszer az életben.

Értékelés: A Green Book egy magabiztos 8-as.

Hol nézhető: HBO Go, bár lehet, hogy azóta levették már.

[imdb style=”dark”]tt0382932[/imdb]

Ratatouille (L'ecsó)
Még egy mese, és ezt rajtam kívül valószínűleg már mindenki látta, hisz 2007-es. Magam sem tudom, hogyan maradhatott ki. Az animáción nagyon picit látszik, hogy régebbi, de szuperjó a sztori. Vicces, ötletes, és még aranyos is. Egy csipet Párizs, életszeretet és kulináris élvezetek. Meghozta a kedvem egy kis lecsókészítéshez, és jelentem, elronthatatlan, még nekem is finomra sikerült. 🙂

Értékelés: 8,2, az Onward egy hangyányit jobban tetszett.

Hol nézhető: HBO Go

[imdb style=”dark”]tt7531138[/imdb]

Only You (Csak te)
Itt is visszaköszön Josh O’Connor. Sajnálom, ez nálam így működik, ilyenkor végignézem az egész filmográfiáját az adott színésznek vagy színésznőnek. 😀

Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a filmre, amit nem promóztak túl, nem is tudtam róla, hogy létezik, pedig párkapcsolati filmek közül az egyik legjobb, amit valaha láttam. Nem tudom, hogy hívható-e romantikusnak, bár van benne több szívmelengető és szenvedélyes jelenet, a középpontjában mégis egy nehézség áll, így talán a drámai vonal erősebb. Bár én más életszakaszban vagyok, mégis totál beleéltem magam, és átéreztem, mennyire embert próbáló lehet. A pár élete pedig végre valóságos, nem a romantikus filmekben megszokott mézes-mázos hullámvasút, és nem is értelmetlen dolgokon összeveszős, vagy álkonfliktusra épülő.

A filmet nézve azt érzi az ember, mintha az ő kapcsolataiból szemezgettek volna, a találkozás, a hétköznap reggelek és esték, a programok, az egymáshoz érések és a párbeszédek is egészen realisztikusak, ismerősek. Még azt is bemutatják, ahogy vécére vagy fogat mosni mennek, de még ezek a jelenetek is esztétikusak, filmszerűek, nem lesz tőle olyan érzete az embernek, hogy beletolják az arcunkba az intimhigiéniájukat. Szép film, amit szerintem látni kell, akkor is, ha szinglik vagyunk, vagy nincs gond a kapcsolatunkban, sőt, talán leginkább akkor, hogy megértsük, min mennek keresztül azok, akiket érint, és még empatikusabbak lehessünk feléjük.

Értékelés: Megint a lepontozott romantikus film esete, szerintem 8,6-ot simán megér, megérintett.

Hol nézhető: HBO Go

Neked mi a véleményed róluk? Oszd meg alább. ⬇️

Ha pedig nem olvastad az előző kritikás posztom, katt ide:

> FILM- ÉS SOROZATAJÁNLÓ MINIKRITIKÁKKAL 1. RÉSZ <

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük