Film- és sorozatajánló minikritikákkal – 3. rész


Ajánló / péntek, február 26th, 2021

Mit néztem mostanában? The Expanse, The Durrells in Corfu, The Dig, Emma, Apró mesék, Enemy at the Gates, Once Upon a Time in Hollywood, Citizen Kane és Mank.

Ha még nem olvastad a korábbi kritikáim, akkor itt is kiemelném, hogy komolyabb spoilertől mentesek a lenyitható részek, így biztonsággal olvashatók. Élvezhető marad az adott film vagy sorozat, de kiderül, hogy szerintem miért érdemes vagy nem érdemes megnézni őket. De ha semmit sem szeretsz előre tudni, akkor utólag is visszatérhetsz elolvasni – netán kommentelni – hogy egyetértesz-e a véleményemmel. Annak mindig nagyon örülök. 😊

Most két részre osztottam, az ajánlott és nem annyira ajánlott tartalmakra, így talán könnyebb eligazodni. Nyitogassunk együtt! 😉

AJÁNLOM

[imdb style=”dark”]tt3230854[/imdb]

The Expanse (A Térség)
A magyar cím nem túl hívogató, plusz úgy voltam vele, egy átlagos sci-fi lesz, úgyhogy bevallom, csak később csatlakoztam be, úgy a 3-4. évad tájékán. De akkor teljesen beszippantott, és kedvem lenne megnézni az elejétől. Könyv alapján készült, és egy rendkívül izgalmas jövőképet nyújt. A 24. században járunk, amikorra már a Marsot és az aszteroidaövet is kolonizálta az emberiség. A társadalmi rétegek és rasszok közti feszültségre rárakódik egy bolygóalapú megkülönböztetés is – van is baj belőle bőven. A párszáz év alatt a nők legalább kvázi egyenrangúak lettek: elnöknők, tengerészgyalogosok, űrhajók kapitányai, és semmi különös nincs ebben. Komplex karakterek érdekütközéseit és útját követhetjük végig, és ahogy kell, megjelenik egy idegen anyag is. Új horizontok, az ismeretlen… Üdítő és történethez illő, hogy mennyi különböző bőrszín és akcentus vonultatik fel: kedvencem az aszteroidaöviek kevert nyelve, a belter kreol. Ya bosmang! 😎

A barátom – a kanapéról bekiabálva 😀 – még az űrbéli hadviselés (lehetőségekhez mérten) realisztikus megjelenítését emelné ki, mint pozitívum. A hajókon nincs gravitáció, csak ha épp gyorsulnak, ezért minden karakter mágneses cipőt hord, az egyes felszereléseknek pedig meghatározott helyük van. A rendtartás azonban nem csak úri igény itt, hanem a túlélés fontos eszköze, hisz nagyon kellemetlen tud lenni, ha leteríti az embert egy eltévelyedett villás kulcs a felfokozott harci manőver közben. Ami felgyorsul, annak pedig le is kell lassulnia, ami tovább bonyolítja a logisztikát: nem csak hiperűrsebességre kapcsolunk, aztán megyünk holosakkozni. Az pedig, hogy nem lézerfegyverekkel aprítják az ellent, azért csodálatos (függetlenül attól, hogy szeretjük a Star Warst), mert a torpedók és az azok elhárítására tervezett fegyverrendszerek összecsapása ilyen ízlésesen még nem jelent meg a képernyőn.

Értékelés: Stimmelhet a 8,5, tényleg szuperjó, míg nézi az ember. Két évad között viszont hajlamosak voltunk elveszíteni a fonalat.

Hol nézhető: Amazon Prime

[imdb style=”dark”]tt5014882[/imdb]

The Durrells In Corfu (Durrellék)
Hát ez a sorozat… 🤍 Nekem ez segített átvészelni lelkileg a telet. A feel-good definíciója. Végre egy valóban könnyed és vicces sori, amire könnyű egy hosszú munkanap után ellazulni. Már csak egy-egy részt nézünk, hogy minél tovább kitartson, annyira jó. Görögország, tengerpart, mediterrán életérzés, szikrázó napsütés, végtelen semmittevés, ’30-as évek setting, varázslatos színek, imádom karakterek. Kedvencem Theo és a pulykahangok, amiket mintha gombnyomásra tolnának be minden részben. 😂 Az állatsereglet amúgy nem véletlen: Gerald Durrell, a híres zoológus és természetbúvár gyerekkori visszaemlékezésein alapszik a történet, amikor Korfura költözött a család – bár itt inkább az édesanya szemszögéből van bemutatva, semmint a legfiatalabb gyermekéből. Nagyon ciki, de én korábban nem hallottam Durrellről, úgyhogy most akarom bepótolni a sori alapjául is szolgáló Családom és egyéb állatfajták című könyvét. De állítólag a Larry által írt Alexandriai négyes is kiváló olvasmány. A gyerekek elég léhűtőként, olykor pofátlanként vagy bugyutaként vannak bemutatva (Leslie a fegyvereivel és Margó drága <3), de látszik, hogy a poén kedvéért, így talán nem sértő a valós személyek emlékére nézve. Lényeg, ami lényeg: muszáj lesz Korfura is eljutni egyszer. 😍

Értékelés: 9,4. Tudom, hogy vannak hibái biztosan, de simogatta a lelkem a sok nevetés és a szépséges felvételek látványa. Pontosan erre volt most szükségem.

Hol nézhető: HBO Go

[imdb style=”dark”]tt3661210[/imdb]

The Dig (Ásatás)
Az angolok annyira kivesézték a történelmüket filmkészítési szempontból, hogy most arról is csináltak, ahogy történelmi leleteket régészkednek. 😀 (Miközben nekünk a legfontosabb eseményekről és történelmi alakokról sincs épkézláb alkotás. :/ Zárójel bezár.). Ez a roppant érzékeny film a Sutton Hoo-i lelet feltárásáról és az ásatásban részt vevők emberi kapcsolatairól szól. Mit ad az ég: ez is könyvön alapszik, amelyben nem csak a régészet van fókuszban, hisz egyedül ez a szál (sajnos) kevéssé kötötte volna le az emberek többségének figyelmét. Kellett bele egy nagyobb történelmi kontextus, a II. világháború kezdete (ami így is volt) és egy kis romantika (ami ki tudja), mégsem ott és úgy alakultak a dolgok, ahogy vártam.

Sírtam rajta, többször. Leginkább azon, ami a film közepefelé hangzik el:

Mind kudarcot vallunk. Mindennap.
Vannak dolgok, amik nem sikerülhetnek, bármennyire is igyekszünk.

Ez a gondolat nagyon betalált most, amikor épp a kontrollérzet hiányával és ennek elfogadásával küzdök, de küzdünk szerintem mindannyian több fronton, ha más nem, a koronavírus okozta helyzet miatt. Kemény témákat boncolgat a film, amit nem feltételeztem volna róla. Azt hittem, csak a feltárásról lesz szó, de az néha még háttérbe is szorul, és nem csak a romantika által. Többrétegű film, sokféle mondanivalóval, úgyhogy bőven megéri az időt. Plusz kötődés, hogy a British Museumban láttuk élőben is az onnan származó leleteket.

Értékelés: 7,8-at is megadnék rá. Elgondolkodtató, mély érzéseket adó, jó film volt.

Hol nézhető: Netflix

[imdb style=”dark”]tt9214832[/imdb]

Emma.
Upon my word! Ez egy jól sikerült adaptáció lett. Pedig egy 2 órás filmbe zsúfolni egy klasszikust nem egyszerű feladat, ezért is készült mindegyikből BBC-s minisorozat annak idején. A kerítőnőnek álló csinos, eszes, gazdag (ámbár kezdetben idegesítő) lányról szóló Jane Austen-regényből számos feldolgozás készült már: én csak a 2009-es verziót láttam és szerettem Romola Garaival a főszerepben, a könyvet nem olvastam még, bár itt van a polcomon. Aztán később megjelent a YouTube-on egy Emma Approved című modern feldolgozás is. Végignéztem azt is a modern Büszkeség és balítélet-adaptáció után (Lizzie Bennet Diaries)… Régen kicsit rá voltam kattanva a kosztümös filmekre. 😀 Ez a verzió pedig felér a 2009-eshez, és ez nagy szó.

Aki nem ismeri a történetet, vagy nincs hozzászokva a 19. századi sztorikhoz, az könnyen elveszhet itt az összezsúfolt, sokszereplős és látszólag ad-hoc mód alakuló cselekmény, plusz a választékos körmondatokban megfogalmazott régi nyelvezet miatt. Viszont amiért nem érdemes kihagyni ezt a filmet, az a történelemhűség, már ami a kinézeteket és a környezetet illeti. A regency korszak, vagyis az 1800-as évek eleji Anglia divatja itt teljesen autentikusan van ábrázolva (végre!), és nagy figyelmet kap az öltözködés mint státuszszimbólum az egész filmben. Felöltöznek, levetkőznek, átöltöznek, megannyi apró részlet van ezzel kapcsolatban. Frissítőek a pasztellszínek és a fények az egész filmben, olyan világos, légies az egész, amit nem szokhattunk meg a régebben játszódó filmektől. A kosztümök pedig végtelenül kidolgozottak: a hímzett részek, a kalapok, a frizurák, az anyagok… de orrvérzésig sorolhatnám. 😉 Már ezekért megéri nézni. Egyike azon kevés filmeknek, ahol nem a modern közönségre szabták a divatot:

Na meg ez az adaptáció kifejezetten viccesre is sikeredett, sok benne a helyzetkomikum: a veszekedést meghallva kirohanó szolgálók, a diszkréció érdekében magát spanyolfallal elbarikádozó apa, a “MoThEr, yOu MuSt sAmPle ThE tArt” – többször felnevettünk rajta, és ez más feldolgozásokra nem volt jellemző. Még a romantikus-kosztümös filmeket soha nem néző páromnak is egészen tetszett a film, tehát abszolút nem csak csajos időtöltés. És végre úgy voltak újító ötletek, hogy közben hűek maradtak a korszakhoz! (Looking at you Bridgerton… amibe viszont nem voltam hajlandó belenézni se, mert messziről látszik, hogy trash. 🤷‍♀️)

Értékelés: 7,8-at is simán megérdemel, főleg a kosztümdizájn és az újragondolt megoldások miatt.

Hol nézhető: hamarosan a Netflixen?

[imdb style=”dark”]tt7757688[/imdb]

Apró mesék
Azóta meg akartam nézni, mióta lemaradtam róla tavaly a moziban. Magyar noir, a jobb fajtából. A II. világháború után járunk, sokan ottmaradtak a Don-kanyarban, családtagjaik pedig az újságokban jelentetnek meg felhívást, hátha tud valaki bármit férjük, fiuk hollétéről, vagy egyáltalán arról, hogy életben maradtak-e. A lebombázott hidak és romos pesti épületek közt találkozunk a főhőssel, aki épp embereket ver át, tehát egyáltalán nem egy pozitív szereplő. Ez máris egy meglepő felütés, kíváncsian várjuk, hova sodorja a cselekmény. A válasz a Gemenci-erdő, és egy férj nélkül maradt, gyanakvó asszony és fia. Hidegrázós thriller kerekedik a végére, ahogy szépen egybegyúrja a film az agressziótól megbomlott elme és a vadászat nyersségét, valamint a szovjet megszállás és a kor kemény realitását. Az egyedüli bajom a hangkeveréssel volt. Vagy csak én vagyok süket, de néha alig értettem, amit mondanak, úgy elharapták a mondatokat. A hangulatot és a feszültséget/borzongást egyébként hozta, és még egy szerelmi szál is megjelenik.

Értékelés: 7,2-re tenném. Szívesen néznék hasonló minőségű magyar filmeket.

Hol nézhető: Netflix

[imdb style=”dark”]tt0215750[/imdb]

Enemy at the Gates (Ellenség a kapuknál)
Háborús-romantikus film, de szerencsére nem csöpögős, annak ellenére, hogy az egyik legforróbb szerelmes jelenet ebben van azok közül, amiket mostanában láttam. Bevallom, nem számítottam rá, csak harcokat vártam, de nagyon működik a kémia a szereplők közt. Azért is tud olyan szenvedélyes lenni, mert hatalmas a tét: a történelem egyik legkönyörtelenebb ütközete, a sztálingrádi csata idején játszódik a sztori, amelynek közel 200 napja alatt körülbelül 1,5 millió (!) ember halt meg embertelen körülmények közt. A kezdeti széles fókusz után az egyes emberek szintjére vezet bennünket, és a mesterlövész Vaszilij Zajcev „pályafutását” követjük végig, aki valós személy volt. Zseniálisan mutatja be a film a célzással és kivárással járó feszült várakozást, amely végtelenségig nyúzza az ember idegeit. Lenyűgöző, hogy valakik hidegvérűek és pontosak tudnak maradni ilyen felfokozott helyzetben is. Ezek és a több meglepő fordulat miatt a legjobb háborús filmek egyikévé avanzsált nálam. Ha említenem kell mínusz pontot, az az lenne a szememben, hogy minden főbb színész brit/amerikai, és oroszul meg se szólalnak – bár ez a millénium környékén még nem annyira volt divat –, illetve hogy néhol egyoldalú és romantizált szűrőn át mutatják be az eseményeket.

Értékelés: 8,2 csillagot adnék rá.

Hol nézhető: HBO Go

KEVÉSBÉ AJÁNLOM

[imdb style=”dark”]tt7131622[/imdb]

Once Upon a Time… in Hollywood (Volt egyszer egy… Hollywood)
Lehet, hogy Tarantino stílusa nekem nem annyira jön be, de még kiderül: ez volt ugyanis az első film*, amit úgy normálisan láttam tőle. És nem tetszett. 😳 Nagyon vontatott, összehajigált, a ’60-as évek Amerikájával kapcsolatos háttértudás nélkül kvázi inkoherens a sztori, és a film végére se áll össze a többféle történetszál. Vagyis összefutnak, de csak erőltetve. Javaslom elolvasni előre, hogy ki volt a Margot Robbie által alakított Sharon Tate, illetve Charles Manson (ezt én előre megtettem, és sokkolódtam, mert már hallottam, hogy fel kell készülni a filmre ilyen szempontból), és nem árt tisztában lenni a kezdődő hippikorszak okozta változásokkal, illetve a ’60-as évekbeli hollywoodi szcénával sem. A durván aprítós jelenetek gondolom Tarantino védjegyei, és ebben a filmben is visszaköszönnek. Az egyik értékelhető rész ott van, bár az ilyen fokú erőszakot én nem viselem jól. A másik kiemelkedő jelenet DiCaprio játéka, aki a filmen belül is színészt játszik (nagyon meta), és a monológja valami elképesztő, a képernyőre szegezte a tekintetem.

* Persze úgy első, ha a Becstelen Brigantykat nem számítjuk, amit felirat nélkül és részben másra figyelve láttam, így csak Brad Pitt förtelmes olasz kiejtése és a Margareeete, Dominic Decocco jelenet, na meg Christoph Waltz zseniális alakítása maradt meg belőle. Sürgős pótolnivalóim vannak tehát Tarantino-fronton.

Értékelés: 6,4 csillagot kap tőlem. Elvárnám, hogy egy film háttérkutatás nélkül is élvezhető legyen.

Hol nézhető: HBO GO

[imdb style=”dark”]tt0033467[/imdb]

Citizen Kane (Aranypolgár)
Annyit emlegették különböző helyeken ezt az 1941-es filmet, mintha legalábbis kulturális ereklye lenne, és az IMDb top 100-ban is benne van, úgyhogy kíváncsivá tett. A történetben egy médiamogul utolsó szavát, a „Rosebud”-ot, és ezen keresztül a titokzatos milliárdos életét próbálja megfejteni mindenki. Különböző személyek nyilatkoznak, akik egykoron ismerték, és ebből alakul ki számunkra egy relatíve ellentmondásos kép a személyiségéről. Érdekesség, hogy sok szempontból William Randolph Hurstre, a valódi médiamágnásra alapozták a történetet.

Van benne egy kifejezetten emlékezetes, és akkor nagyon újítónak számító felvétel, ahogy a kamera a tetőablakon át beereszkedik a szobába. Bár fekete-fehér a film, a fény-árny játék meghatározó benne. Meg persze érdekes, hogy mi a rejtély nyitja, és egy összetettebb karakterrajzot kapunk Kane-ről, ami pszichológiai szempontból is izgalmas és tanulságos lehet. De ezeken kívül nem sok maradandó volt a filmben, és olyan érzést hagyott bennünk, hogy ezt most megnéztük, de miért.

Értékelés: Szintén 6,4. A filmkészítésre biztosan nagy hatást gyakorolt újszerű ötleteivel, de mai szemmel nem volt kiemelkedő számomra.

Hol nézhető: távoli barátok

[imdb style=”dark”]tt10618286[/imdb]

Mank
Az előző filmmel összefügg, hisz a Citizen Kane forgatókönyvírásának körülményeit dolgozza fel. Azon kevés filmek egyike, amiket abbahagytunk, annyira nem tartott sehová. Pedig külön biccentés az eredetinek, hogy ezt is fekete-fehérben vették fel. De ha a Once upon… elvár háttértudást, ez még százszorosan. Olyan ’30-’40-es évekbeli személynevekkel dobálóznak, akiket úgy érzi az ember, ismernie kellene, de sosem hallott róluk, így bár kiváltságosnak érezhetnénk magunkat, hogy betekintést engednek a sznob hollywoodi berkekbe, az igazság az, hogy egy nagyon niche közönségre lőttek. Következésképp az átlagnézőnek unalmassá válhat a sztori. Egy jelenben is élvezhető filmet vártam a híres és jó színészek miatt, de sajnos nem azt kaptam. Minden idők (szerintem) egyik legjobb színésze, Gary Oldman játszik az alkoholista forgatókönyvíró címszereplő, Herman J. Mankiewicz szerepében, illetve ott van Lily Collins és Amanda Seyfried is, akik szintén jól alakítanak, csak épp lapos a plot. Öncélúsága ellenére több kategóriában is Golden Globe-ra jelölték a filmet, kíváncsi leszek, hányat kap meg belőle.

Értékelés: 6,2 talán. A fekete-fehér felvételek és a korabeli környezet tetszett.

Hol nézhető: Netflix

Te miket néztél mostanában? Ha te is láttad bármelyiket a fentiek közül, kíváncsi vagyok, mi a véleményed róluk. Beszéljük ki alább. ⬇️

Ha pedig csak tovább olvasnál, ajánlom figyelmedbe a kritikasorozatom két korábbi részét.

1. RÉSZ

2. RÉSZ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük