Léteznek a Roxfort folyosói!


Utazás / vasárnap, február 25th, 2018

A Harry Potter első és második részéből ikonikussá vált folyosók nem csak díszletek voltak, Gloucesterben élőben is megcsodálhatók.

A körülbelül 150 ezer lakosú Gloucester (ejtsd: Glosztör) Anglia nyugati részén fekszik, és Bristol a legközelebbi reptér, ha Magyarországról érkezünk. Onnan körülbelül egy órára van autóval, Londontól pedig 2,5 órára (busszal és vonattal egy kicsit tovább tart az út).

Harry Potter-rajongóknak kötelező programpont lehet a helyi székesegyház meglátogatása, hiszen itt, a Gloucester Cathedral belsejében vették fel a Roxfort folyosóin játszódó jeleneteket. Egészen pontosan a katedrális kerengőnek nevezett részében: egy négyszögletes, fedett folyosón, amely egy belső udvart zár körbe. Ez volt a szerzetesek lakhelye: innen nyíltak a hálótermeik, és itt is dolgoztak. A déli oldalon lévő írófülkékben másolták a kódexeket, az északi oldalon található lavatoriumot pedig mosakodásra használták.

FILMRÉSZLETEK
» HARRY POTTER ÉS A BÖLCSEK KÖVE

– Harry és Ron meglátják, ahogy a troll elhalad a lánymosdó felé (a kerengő északi oldalán). A mosdó a valóságban nem létezik, fal van a helyén.

– A déli szárnyból nyílik a Griffendél klubhelyisége a Kövér Dámával.

» HARRY POTTER ÉS A TITKOK KAMRÁJA

– A vérrel írt felirat felkerül a falra.

Feltárult a Titkok Kamrája! Az utód ellenségei reszkessenek!

» HARRY POTTER ÉS A FÉLVÉR HERCEG

– A kerengő nyugati oldalán nagy a tolongás, Harry és Ron jót mulatnak az elsősökön. McGalagony elküldi őket bájitaltanra.

– A lavatoriumban hallja meg Harry, ahogy Piton a megszeghetetlen esküről beszél.

2015 őszén jártam itt, és sikerült teljesen felfedeznem az épületet, szerencsére nem volt sok turista. Egyből elkapott a Harry-érzet, ahogy beléptem a kerengőbe, és a lelki szemeim előtt megjelent a troll, na meg elsősorban a vérfagyasztó felirat a Titkok Kamrájából.Szelfie a gloucesteri katedrális kerengőjében.A belső udvaron nem forgattak, viszont az is nagyon roxfortos a boltíves ablakokkal, vízköpőkkel és a szökőkúttal. Még egy vörösbegy is odamerészkedett mellém a padhoz, amíg reggeliztem. Az egész udvar olyan, mintha itt változtatták volna menyétté Malfoyt a negyedik részben, de azt a jelenetet igazából Oxfordban vették fel.

Egyébként mivel templomról van szó, a belépés ingyenes, de ha fotózni is akarunk, akkor fotósjegyet kell vásárolnunk, ami körülbelül 3 fontba kerül.

Érdemes eltölteni itt néhány órát, és átérezni, hogy milyen régi épületről is van szó. Elképzelni, ahogy jönnek-mennek a szerzetesek, vagy épp hangosan olvasnak. Ha a kódexek lapszélein lévő rajzaikra vagy a vicces, panaszos firkálmányaikra gondolunk, egyből nem tűnnek olyan idegennek és távolinak. De hanyadik századot is képzeljünk el lelki szemeink előtt?

ÉPÍTÉSZET

Már a 7. század végén angolszász templom állt itt, de a katedrális építését csak a normann hódítás után, a 11. század végén kezdték meg – a főhajóban így vastag normann oszlopokkal találkozunk. Az épület mai függélyes stílusú, késő gótikus formáját a 14–15. századra érte el. Ekkor már javában bencések laktak itt, és ez így volt egészen a szerzetesrendek felszámolásáig (1540). A kolostorok bezáratását követően sok más egyházi épülettől eltérően a hely továbbra is a vallási élet központja maradt.

Ha a kerengőben jártok, mindenképp nézzetek felfelé is, és csodáljátok meg a legyezőboltozatot, ami itt alakult ki először! Híres még az épület a teniszpálya méretű, hatalmas festett üvegablakáról, továbbá arról, hogy itt találhatók a középkori futballra és a golfra utaló első ábrázolások.

LÉPJ BE, ÉS NÉZZ KÖRBE!

KAPCSOLÓDÓ LINKEK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük