A Harry Potter-filmek varázslatos világa – Warner Bros Studio


Utazás / szombat, október 26th, 2019

Spoilermentes tippek és részletes képes beszámoló a Londontól nem messze található Warner Bros. Studióról, ahol a Harry Potter-filmeket forgatták.

A barátokkal közös Londonba látogatásunk fő célja a Warner Brothers Studio megtekintése volt, eköré szerveztük az őszi kirándulásunkat is. Mindannyian szeretjük a Harry Potter-könyveket és -filmeket – bár előbbieket jobban –, és tudtuk, hogy eléggé túlárazott, de biztosan nagy élmény lesz majd a stúdiótúra. Nem is csalódtunk: sikerült a varázsvilágba repítenie minket, és pár órára lelkes varázslótanoncokká váltunk újra.

JEGYVÁSÁRLÁS

A jegyeket 2-3 hónapra előre lefoglalják, így mindenképp érdemes előre tervezni. A helyszínen nem is árusítanak jegyet, online kell megvenni. Árát tekintve 47 GBP, azaz 18 ezer Ft környékén van jelenleg a jegy, és ehhez hozzá kell adni az odajutás költségét is. Igen, túlárazott. Igen, kicsit birkának érzi magát az ember. De a végére mi úgy éreztük, megtérült ez az ár.

Harry Potter Studio híd

ODAJUTÁS

A stúdió Londontól 32 kilométerre északra található, Leavesdenben. A megközelítéséhez háztól házig legalább kétszer át kell szállni, úgyhogy idővel is így érdemes tervezni. Mivel időpontra szólnak a jegyek, abból minimum 2-3 órát vissza kell számolni, hisz a reggeli londoni forgalmat is bele kell kalkulálni. Nekünk 11:30-ra szólt a jegyünk, és így is késtünk picit, amin egyébként nem problémáznak – elmondták a tájékoztató kisfilmben is, hogy ezen ne aggódjunk.

A tömegközlekedést választottuk, de volt olyan Uber-sofőrünk este Londonban, aki azt mondta, ő rendszeresen visz a Studióhoz utasokat (a távolságot tekintve valószínűleg egy kisebb vagyonért). Ő maga arról számolt be, hogy volt már a családdal, és körülbelül 1000 fontot költöttek el, mert a feleség és minden gyerek kért ezt-azt a gift shopban is, meg „tudjuk, hogy megy ez…”. Hát, annyit már biztosan tudunk, hogy megéri Uber-sofőrködni odakint. 😀

Szóval mi nem ilyen költségvetéssel indultunk neki, és nem is a jegy birtokában igénybe vehető közvetlen buszt választottuk Londonból, ami további 40 fonttal megdobta volna a költségeket (viszont kétségkívül megspórol egy átszállást).

London metró    Watford Junction

A legolcsóbb közlekedési mód mellett döntöttünk. Ahogy a hivatalos oldalon lévő ábrán is láthatjuk, ehhez először a londoni Euston vasútállomásra kell eljutni – mi metróval érkeztünk –, majd Watford Junctionnél át kell szállni a Harrys buszra. Londonban egy ideje nem csak az Oyster feltöltőkártyát lehet használni tömegközlekedésre, hanem sima paypassos kártyát is. Arra kell csak figyelni, hogy be- és kimenetkor is lecsippantsuk a kártyánkat (és ugyanazt a kártyát, illetve ne keverjük mobilos fizetéssel!). De mivel csak egyetlen, kapukkal elválasztott út vezet ki és be az egyes állomásokon, ezért magától értetődő lesz, hogy az utak elején és végén is oda kell érinteni a kártyát.

Nem tudtuk, hogy a vonatra kell-e külön jegyet venni, esetleg előre foglalni, de mint kiderült, Watford Junction még londoni zónába esik, így itt is használhattuk a kártyaérintős módszert. Indulnak 20 perces közvetlen vonatok is Eustonból, de vannak közel egy órásak is, amik minden bokorban megállnak. Mi egy utóbbit csíptünk el, nem tudtuk, hogy ennyivel hosszabb lesz a menetidő. Mint kiderült, overground volt. Árát tekintve még most sem tiszta, hogy mennyibe került, ugyanis a Transport for London-féle terhelések több órával vagy nappal később jelentek csak meg a kártyánkon. De látok egy 4,80 GBP-s késleltetett tranzakciót, ami ez lehetett. Visszafelé megvártunk egy 20 perces járatot inkább, mert mielőbb vissza akartunk érni Londonba.

Warner Bros Studio    Harry Potter Studio busz

Watford Junctionhöz érve minden nagyon hülyebiztosan ki van táblázva, nem lehet eltévedni. 20 percenként indulnak potteresre matricázott emeletes buszok az állomás előtti térről, a menetidejük negyed órás. Csak a stúdiós jegy birtokában engednek felszállni, és 3 fontot kell fizetni (akár kártyával is) a retúr buszjegyért – ezt tartsuk meg a visszafelé útra is, akkor újra be kell mutatni. A negyed óra villámgyorsan eltelik, mert közben érdekességeket és tudnivalókat mutatnak be a buszon lévő kistévéken.

A stúdióhoz érkezve bal oldalon lesz a Ticket Collection, a confirmation e-mailt ott kell bemutatni, és akkor tényleges jegyre cserélik. Mi kinyomtattuk az e-mailt a biztonság kedvéért, de valószínűleg mobilon is elég bemutatni. Miután sorbaállunk a jeggyel, azt még 2-3x elkérik, és egy reptérihez hasonló biztonsági ellenőrzésen is át kell esni, aztán jön az opcionális kabát- és csomagmegőrző, és utána érkezünk meg ténylegesen a stúdió előterébe. Huhh. 😀

Gringotts sárkány    Harry Studio lobby

Itt a 7. részből ismert gringottsi sárkány fogad, van egy stílusos Starbucks, balra a Legendás állatokban viselt ruhák, hátul még egy kávézórész, ami csokibékakártya alakú, a falon pedig a Tekergők térképe, és Harrys zene szól. Ez máris megalapozza a hangulatot. :))

Én a bejáratnál letettem a kabátom, bár ez utólag lehet, hogy hiba volt, mert bent sincs fülledt idő, és a túra közepén van egy kinti rész, ahova elkélt volna. Utána elintéztük a logisztikai kávé-/cigi-/vécészünetet, hogy ilyenekkel egy ideig ne kelljen foglalkozni, és dél körül megkezdtük az élményt.

INNENTŐL „SPOILERES” BESZÁMOLÓ KÖVETKEZIK, MAJD A VÉGÉN VIDEÓ (!), TOVÁBBHALADNI CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE!

A jeggyel együtt kaptunk személyenként egy-egy Harrys útlevelet is, amibe pecséteket lehetett gyűjteni, illetve cikeszeket kellett keresni a túra során, plusz egyéb kvízkérdések is voltak benne. Mindannyiunknak sikerült végigpecsételni, és ki is lehet színezni őket egy stresszesebb időszakban.:)

Harry Potter passport    Harry Potter passport stamp

A túra legeleje kisebb csalódás volt, mert itt tényleg birkamód terelték az embereket, és nem igazán lehetett saját ütemben, egyénien nézelődni. Ráadásul míg egy pillanatig nem figyeltünk, a négy főből álló csoportunk egyik felét beterelték egy másik turnusba, így két felé szakadtunk. Kicsit bosszankodtunk, mert féltünk tőle, hogy ez végig ilyen lesz, és nem tudjuk majd együtt átélni, de két vetítős terem és a nagyterem után már végig szabadon lehetett nézelődni. Volt egy pár kötelezően megnézendő promóvideó, amikben a stúdióról beszéltek a látogatók és a Weasley-ikreket alakító Phelps testvérek, egy másikban pedig a forgatásról mondtak néhány szót Daniel Radcliffe-ék, ezalatt fotózni és videózni sem szabadott.

Majd következett a nagyterem, ahol csak korlátozott ideig lehettünk. A mi turnusunkban jó sokan voltak, ezért ott nemigen lehetett embermentesen fotózni és fotózkodni. A tömegből kihívták a szülinaposokat, és ők nyithatták ki a nagyterem ajtaját, megéri tehát születésnapon menni.

A nagyteremben az elvarázsolt mennyezet természetesen CGI volt, de azt leszámítva ez egy kész set, részletről részletre hordták át, és állították fel a kiállítótérben. Ott van minden ház asztala, a terítékek, a kandalló, a tanári asztal előtt az összes tanár, illetve a Daniel Radcliffe és a többiek által viselt talárok is.

Nagyterem Griffendél    Nagyterem tanárok

Miután „kizavartak” a nagyteremből, a hatalmas stúdióbelső következett, itt jó sok órát töltöttünk el. Ez az egyik legjobb része a túrának, sokáig el lehet bogarászni a részletek közt. Ami meglepett, az az volt, hogy mintha minden kisebb lenne, mint a kamera túloldaláról tűnik, sőt, valamelyik rész egyenesen miniatűrben volt megcsinálva, mint például a Foltozott Üst dőlő folyosója.

Griffendél klubhelyiség    Foltozott Üst

Helyszínként megtalálható a Griffendél klubhelyisége, Harryék hálókörlete, Dumbledore irodája a griffszoborral és a merengővel, az Odú, ahol varázsütésre (pontosabban kézmozdításra) szeletel a kés, mosogat a kefe és kötöget a tű; a bájitaltanterem az egyenként felcímkézett üvegcsékkel és a magukat keverő üstökkel, Hagrid kunyhója, a Minisztérium jó része és a Malfoy-kúria ebédlője is, ahol Voldemort a tanácskozást tartotta.

Dumbledore irodája    Bájitaltanterem

Jelmezek és tárgyak terén minden, amit el tudtok képzelni. A báli ruhák a 4-ből, mumus-Piton Neville nagymamájának ruhájában és a kviddicstalárok, csak hogy néhányat említsek. A kviddicses részben fotózkodási lehetőség is volt – az egyik ingyenes: Fel! parancsszóra itt a kezünkbe repül a seprű, és lefotóznak vele, de van seprűre ülős lehetőség is, de az külön fizetős, és nem olyan jó a végső kép minősége, úgyhogy azt kihagytuk. Hagrid kunyhójának belső díszletében is lefotóznak ingyen, ezt is érdemes kihasználni.

Trimágus kupa    Piton és Lupin

Tárgyakból a Tűz Serlegétől és a Trimágus kupától kezdve, Lupin mozgó bőröndjén és Mordon ládáján át a halálfalók maszkjáig minden van. De ott volt az összes pálca, a roxforti festmények és a lépcsők, az időnyerő, a cikesz és az önoltó, na meg persze a horcruxok és a halál ereklyéi is.

Cikesz és időnyerő

Ezt követően a roxforti kapun át a Tiltott Rengetegbe érkezünk. Hagrid köszönt lámpással és Agyarral, majd villodzó fények közt a kentaurok és Aragogék ijesztgetnek, de megtaláljuk a hatalmas, sötét fák közt meghajoló Csikócsőrt is.

Harry Potter Studio expressz

A következő a Kings Cross díszlete volt, ahol már benn állt a Roxfort Expressz. Ez egy az egyben az a szerelvény, amiben 10 évig forgattak, most végig lehet benne sétálni, és a fülkékben az egyes részek vonatos jeleneteinek kellékeit találjuk. Még a büfés boszorkány kocsija is megvan az összes édességgel. 😛

De itt van sokak bőröndje, és egy interaktív játék is, hogy meg kell tippelni, kinek a bőröndjét látjuk épp. Azt hiszem, az alábbi elég egyértelmű, de voltak, amik kevésbé voltak azok. Ha pedig nem jutunk el az igazi Kings Cross pályaudvarra, itt is elkészíthető az ikonikus „indulok Roxfortba” kép.

Luna Lovegood bőröndje    Indulás Roxfortba

A vonattól jobbra van egyébként egy pálcabolt is, ahol szintén elidőztünk kicsit. Nekem egyből egy csavart végű pálca „ugrott” a kezembe. Kikerestem a katalógusból: Parvati Patil pálcája volt. Legalább a ház stimmelt, én is griffendéles vagyok. 😀 A Pottermore-teszt szerint egyébként mindenki más hugrabugos volt a csapatunkból, ment is a „kedves lúzerek vagyunk” oltás egymás közt.

Majd jobb oldalon, vitrin mögött Dumbledore életrajzát és a Weasley-ikrek különböző termékeit is meg lehetett csodálni.

Dumbledore életrajza    Weasley Varázsvicc Vállalat

Az út feléhez étkezdéket tettek. Kellett is, mert eddigre megéhezik-szomjazik az ember. Viszont az egyedüli Harryvel kapcsolatos árus a vajsörös volt, a többi sima hamburgeres és gyorsétterem, amit kicsit lelombozónak találtunk. Szívesen láttunk volna varázsételeket, vagy legalábbis normális kajákat. A vajsört viszont muszáj volt kipróbálnunk. Körülbelül 4 fontba került, és műanyagpohárba mérték, de lehetett volna egy tartósabb, hazavihető, szintén műanyag poharat venni hozzá, amin Butterbeer felirat állt. De kicsit gagyinak tűnt, úgyhogy ezúttal maradtunk az eldobhatónál. Jó lett volna korsóban kapni, vagy üvegpoharat venni hozzá, de gondolom ennyi emberre ez nem kivitelezhető és balesetveszélyes is lenne. Mindenesetre érdemes ezt fenntarthatóbbá tenniük.

A poharainkkal kiültünk az első filmből ismert sakkbábuk elé, és meglepődve tapasztaltuk, hogy a vajsört itt jéghidegen szolgálják fel. :O Nem emlékszem pontosan, hogy a könyvben hogy van, de mindegyikünknek az rémlett, hogy azt írják róla, rögtön felmelegíti az embert. Lehet, hogy csak az alkohol élettani hatását akarta ezzel érzékeltetni Rowling. 😀 Nagy szerencsénkre sütött a nap, de így is picit hűvös volt, ezért jól jött volna egy forró, gőzölgő italt kortyolgatni. Nem biztos, hogy akarom tudni, miből van a hatalmas buborékos habja, és az egész mennyire van teli mű adalékanyagokkal, de különleges ízélményt nyújtott, úgyhogy szívesen innám egészségesebb formában itthon is. Ilyenkor ősszel-télen érdemes lesz forrón elkészíteni.:)

Ford Anglia    Vajsört iszogatva

A sakkbábukon kívül ezen a kinti részen volt még egy Ford Anglia (bent volt egy másik is), Hagrid oldalkocsis motorja, Harry szülőháza, a harmadik filmtől kezdődően megjelenő roxforti híd, illetve a Kóbor Grimbusz és a Privet Drive 4 szám alatti Dursley-otthon is, ahová be is lehetett menni. Nagyon jól megcsinálták a levéláradatot, de bent szinte csak ez az egy látványosság van. Ja meg persze Dudley iskolai emléklapjai: 5 méter leúszásáért kapott egyet a mugliiskolában. Imádom, hogy ennyire figyelnek a részletekre. 🙂 És itt van még a lépcső alatti gardrób ajtaja, aminek a belső része a túra legelején volt látható.

Kóbor Grimbusz    Roxforti levelek

Ide tartozik, hogy a londoni airbnb-nkben nekünk is volt lépcső alatti gardróbunk. 😀 Direkt tradicionális angol otthont választottunk, kis hátsó kerttel, emeleti szobákkal. Összességében nagyon jó élmény volt, olyan brites. Bár az első napokban még nem ezt éltük meg, elromlott ugyanis a bojler, és azt próbáltuk javítgatni meleg víz és fűtés híján. De erről majd máskor… 🙂

A studiótúra második része elsősorban a díszletek és kellékek készítésébe, a smink- és maszkmesterek munkájába, a jelmezekbe és a makettekbe, a látvány- és designtervekbe engedett betekintést. Mindig is extramód odavoltam a filmes világért, úgyhogy nekem ez a rész is nagyon érdekes volt. Olvasni itt sem olvastunk túl sokat a helyszínen – ahogy már-már szokásunk –, pedig voltak tájékoztató táblák. A fontosabbakat átfutottuk, de inkább az interaktív részével, a bámészkodással és fotózkodással voltunk elfoglalva, mert nem lett volna idő mindent végigolvasni. Ha visszatérek valamikor ide, az a terv, hogy veszek audio guide-ot, plusz csak az olvasásra és a jelenre koncentrálok, és elmerülök a filmkészítés rejtelmeiben, fotózni nem fogok. Bátor terv… 😀

Greyback    Mandragora

Nagyon elmés volt, ahogy a mozgó kellékeket, mint például a Szörnyek szörnyű könyvét és a mandragórákat megoldották. Szeretem nézni a 3D-modellezés, a CGI és a különböző concept artok készítését, úgyhogy ott is lehetett volna hagyni, pár napig elnézelődtem volna ezekben a termekben.

Hagrid fejét például megcsinálták maszkként, és később azt animálták azokban a jelenetekben, amikor nem az arcára fókuszál a kamera. A Hagridot alakító színész csak 185 cm magas, dublőrként helyette egy 2 méter magas rögbijátékos állt be, de még így sem volt elég nagy félóriásnak, ezért készítették el a nagyított fejet. Harry testéből viaszbábut csináltak a 7. filmbeli feldagadt archoz, Dumbledore-ból pedig kicsinyített modellt. De Greyback és a magyar mennydörgő feje, valamint egy thesztrál is látható itt, csak hogy kiemeljek néhányat.

Hagrid feje    Magyar mennydörgő

És hát itt, a második részben volt a stúdió új élménye, a Gringotts Bank, és a teljes Diagon Alley is. Azt hiszem ezek a részek voltak az abszolút kedvenceim az egészben. 😉

A Gringotts valami lenyűgöző. A csillárok 25000 műanyag darabból állnak, a márványoszlopok pedig igazából nem is márványból vannak, a mintázatot csak rájuk festették. A koboldok maszkjainak elkészítésétől pedig leesett az állam: egy-egy szemöldök megformálása 1 teljes napot vett igénybe, ahogy szálról szálra felragasztgatták a maszkra. :O

Ezenkívül Harry és Bellatrix széfjébe is betekintést nyerünk, illetve a sárkány is kiszabadul egy látványos bemutató keretében. Nagyon sok munkát raktak ezekbe az új részekbe, és meg is látszik.

Gringotts    Bellatrix széfje

Az Abszolút meg hát mondanom sem kell… :’) Az összes kirakat teljes pompájában, mozgó seprűk, (mű)baglyok kalitkában, Ollivander pálcaboltja, a Zsebpiszok köz – vagy legalábbis egy üstöktől roskadozó bolt melletti sötét zsákutca –, a Czikornyai és Patza (kirakatban Lockhart könyvével), Madam Malkin szabászata, Florean Fortescue fagylaltozója, a Weasley-ikrek Varázsvicc Vállalata és a többi. Imádtam minden részét.

Ollivanders    Czikornyai és Patza

Még néhány concept art és makett, és végül a túra lezárásaként a Roxfort kicsinyített modellje következett, ami így is embernél magasabb volt. Itt is volt néhány képernyő, amin a CGI-technikát mutatták be, hogy hogyan renderelték a különböző rétegeket. Valami egészen hihetetlen. A legvégén pedig a stáb összes tagja nevével volt egy-egy pálca dobozokban, ezt is nagyon ötletesnek találtuk.

Roxfort makett

Kifelé menet még át kellett menni egy jó nagy ajándékbolton. Minden nagyon drága volt, ezzel szemben nem voltak olyan menő dolgok. Pálcát, talárt, pulcsit, sálat nem vettünk, mert szerintünk nem érte meg. Hazahoztam viszont a Film Wizardry könyvet, ami 26 fontba került. Úgy gondoltam, ez jó emlék lesz, és bármikor olvasgathatom. Amellett, hogy kiadványszerkesztésileg gyönyörű, részletes infókat tartalmaz a filmek készítéséről, sőt, a Tekergők térképe, a Weasley-termékkatalógus, a Kviddics Világkupa szórólapja és több más kiadvány is van benne, így már bőven megérte nekem.

Film Wizardry könyv    Film Wizardry

Instára kitettem egy highlightot az aznapi élményeinkről. Emellett az egész napot végigvideóztam, a vágás során pedig kiéltem a kreatív vénám. A jogvédett filmzenék helyett kénytelen voltam hasonlókat keresni, de remélem a Harry-feelinget így is átadja, és ti is újraélitek velem az élményt.

Csíny letudva!

TOVÁBBI PROGRAMJAINK LONDONBAN ÉS KÖRNYÉKÉN:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük