Lindisfarne szent szigete és a viking kor kezdete


Utazás / vasárnap, április 25th, 2021

Az angolszász időkben a kereszténység egyik fontos központja volt az észak-angliai Lindisfarne szigetén fekvő kolostor, míg 793-ban viking portyázók el nem pusztították. Ezzel kezdetét vette a vikingek kora.

ELHELYEZKEDÉS

Lindisfarne szigete az észak-angliai Newcastle és a skót főváros, Edinburgh közt félúton helyezkedik el a part mellett. A napi kétszeri apálynak köszönhetően kocsival is megközelíthető, így nem kell hajóra szállni hozzá. Mi 2017 őszén jártunk itt egy szervezett day tour keretében Edinburghból.

ANGOLSZÁSZ EGYHÁZI KÖZPONT

Lindisfarne az angolszász időkben Northumbria királyságának része volt. Oswald király 635-ben egy ír szerzetest (Aidan) kért fel, hogy alapítson kolostort a szigeten, és térítse Észak-Anglia pogány lakosságát kereszténységre. A sziget ezután a kora középkori egyházi élet egyik központjává vált.

Ez nagyrészt Szent Cuthbertnek volt köszönhető, akinek a legendája körbelengi az egész sziget történetét, ezért is hívják Holy Islandnek, vagyis Szent Szigetnek. Cuthbert a 660-as években irányította a szerzetesrendet, ezalatt szigorú aszketikus életet élt, tanításaival térítette a környékbelieket, a szegények pártfogója volt, valamint gyógyításairól és csodatételeiről vált híressé. Vonzotta a remeteség, ezért később lemondott minden tisztségről, és elvonultan élt Inner Farne szigetén, ám visszahívták püspöknek.

Halálát követően is nagy tiszteletben tartották, kiváltképp azután, hogy a koporsójának áthelyezésekor teljesen épen találták a testét, így megbizonyosodtak szentségéről. Ereklyéinek csodálatára később hívők ezrei látogattak a szigetre, így Lindisfarne igazi zarándokhellyé és igen gazdag vallási központtá vált. Ebben az is közrejátszhatott, hogy a sziget nagyon közel, mindössze 10 km-re fekszik Bamburgh-től, a korabeli Northumbria fővárosától.

Lindisfarne kereszt

A kolostorban előbb az Aidan-féle ír, majd Cuthbert alatt a római hagyományokat követték, miután a 664-es whitbyi zsinaton az angolok döntöttek: a római számítást szeretnék használni a húsvét időpontjára. (Az ír és a római kereszténység közt ebben volt a fő különbség.)

Mint a többi hasonló kolostorra, a lindisfarne-ira is jellemző volt az imádságok és a munka szigorú rendjének tartása. A szerzetesek a vallási teendők mellett mezőgazdasággal és állattenyésztéssel – a korabeli források szerint főként marhatartással – foglalkoztak.

A 710-20-as évekből érdemes megemlíteni még egy fontos emléket a szigetről, a Lindisfarne Gospelst. Ez az illuminált kézirat az újtestamentumot tartalmazza gyönyörűen megmunkált, iniciálés félunciás betűtípusban. A szigeten rendelkezésre álló borjúbőrre írták, amely miatt eltért az akkoriban megszokott kecske-/báránybőr pergamentől. A kézirat jelenleg a londoni British Libraryben van kiállítva.

VIKING TÁMADÁS

793-ban volt a sorsdöntő esemény: viking portyázók támadták meg a kolostort, felgyújtották, kifosztották, és akit csak láttak, leöltek vagy rabszolgává tettek. Bár a vikingek korábban is támadtak meg tengerparti településeket, ennek az egyházi központnak az elpusztítása immár egyértelmű fenyegetést jelentett, így innen számítják a viking kor kezdetét Európában, amely egészen a 11. századig tartott.

Ezt és Cuthbert életét többek közt Beda Venerabilis (the Venerable Bede) Angolszász Krónikájából ismerjük, aki az angol történetírás atyjának tekinthető, és aki a vikingek által szintén megtámadott Jarrow kolostorában volt szerzetes ugyanebben a században. Mind Beda, mind Alkuin (Nagy Károly tanácsadója) Isten büntetésének tulajdonította a barbár hordák általi szörnyű rajtaütést.

Egy másik középkori forrás a következőképp írja le a támadást:

Ugyanebben az évben az északi pogányok hajóhaddal jöttek Britanniába, mint a szúró darazsak, mint a félelmetes farkasok, mindenfelé szétszóródtak, raboltak, pusztítottak, és nemcsak igavonó barmokat, juhokat és ökröket mészároltak le, hanem a papok, diakonusok, apácák és szerzetesek sokaságát is. Majd Lindisfarne egyházához mentek, és szörnyű fosztogatással mindent elpusztítottak, szennyes léptekkel tapodták a szent helyeket, felásták az oltárokat, és a szent egyház minden kincsét elrabolták. Néhány szerzetest megöltek, másokat bilincsbe verve magukkal vittek, sokat meztelenül porig alázva elűztek, s volt akit a tengerbe fojtottak.

Simeon of Durham, Historia Regum (LVI)
Középkori egyetemes történeti szöveggyűjtemény, Sz. Jónás Ilona

UTÓÉLET

Az első támadást követően még jó 80 évig fennmaradt az egyházi élet a kolostorban, de 875-re a vikingek (vagy akkoriban csak dánoknak hívott északiak) sorozatos támadásai miatt elnéptelenedett. Cuthbert földi maradványait, a Gospelst és a kincsek egy részét (köztük egy díszes kő keresztet) sikerült elmenekíteni a kolostorból, melyek végül több évtized után a közeli Durham városában kötöttek ki. Itt székesegyházat emeltek a szent és ereklyéi tiszteletére, és ma is itt találjuk Cuthbert és Beda sírját.

A feltételezések szerint a szerzetesek távozása után is maradtak lakosok a szigeten, ugyanis a helyi temetőben több, a köztes időszakra datált sírkő is fennmaradt. Az egyik kardos-baltás alakok támadását örökíti meg, ez a Viking Domesday néven ismert, és a helyi múzeumban tekinthető meg.

Lindisfarne tengerpart

A 12. század elején a durhami apátság szerzetesei visszatértek Lindisfarne-ra, és egy új templom építésébe fogtak. Az oltárnál kenotáfiumnak nevezett üres síremléket állítottak Cuthbertnek, és a szent tisztelete ilyenmód folytatódott.

Végül ahogy az összes többi angliai kolostor, ez is VIII. Henrik reformációjának áldozatául esett, és 1536-ban felszámolták, azóta pedig csak a romjai maradtak.

Ha angolul hallgatnád meg Lindisfarne történetét, itt egy erről szóló podcastrész (-24,55-től kezdődik a lényegi rész):

A POPKULTÚRÁBAN

Több sorozatban is megjelent Lindisfarne kifosztása. A leghíresebb talán a Vikings 1. évadának 2. része, ami konkrétan erről az eseményről szól. Itt szedik össze Athelstant is. Őt ha névleg nem is, de a krónikákban feljegyzett 3 rabszolga egyikéről mintázták, története többi része viszont kitalált.

A másik a Last Kingdom című könyv- és filmsorozat. Itt a támadáson kívül a Cuthbert-legenda és az ereklyék menekítése kap kiemelt szerepet a történetben.

Játékok közül pedig az Assassin’s Creed Valhalla foglalkozik az angliai viking hódításokkal, ha konkrétan Lindisfarne nem is szerepel benne.

A JELEN

Ahogy már említettem, a szigetre csak a napi kétszeri alacsony vízálláskor lehet autóval bejutni, egyébként a tenger elönti a bevezető utat. Azok érdekében, akik kinnragadnának dagálykor, magasított fabódékat helyeztek el, és ezekben lehet átvészelni a köztes időszakot.

Magán a szigeten egyébként már csak a 12. században épült templom romjai láthatók, a két fal között épen maradt szivárványboltívvel. Közvetlenül a kolostorrom mellett találjuk a modern templomot, és a kettő közt egy ősi kelta motívumokkal díszített kőkereszt áll. A sírköveken kívül ez maradt meg az angolszász időkből.

Lindisfarne kőkereszt    Lindisfarne dagály

Egy várat is láttunk, az viszont felújítás alatt állt, és nem is lehetett szárazföldön megközelíteni.

Mivel sajnos csak 1 óránk volt a szigetre, és elég sokat a parton és a romok közt sétálva töltöttünk el belőle, a helyi múzeumra nem jutott időnk, így a Domesday stone-t nem tudtuk megnézni, csak a gift shopból hoztunk pár emléket. Például helyben készült mézsört, egy guidebookot, egy hűtőmágnest, egy bőrkarkötőt.

A felpróbálható műanyag “viking” fejfedőn kívül – azt ugye mindenki tudja, hogy igazából nem volt szarv a sisakjukon? – nemigen voltak vikinges dolgok, inkább csak a keresztény templommal kapcsolatos tárgyakat lehetett kapni az ajándékboltban is. Ami ha belegondolunk, nem véletlen: fura is lenne az őseiket megtámadó népet éltetniük. (Hasonló élményem volt Dublinban is, ahol szintén vikinges dolgokat kerestem, hisz az ír fővárost a vikingek alapították, ám nem sok mindent találtam. De erről majd máskor…)

Tetszett a cikk, és olvasnál más brit látnivalókról is? Nézz szét az oldalon ebben a kategóriában.

> EGYESÜLT KIRÁLYSÁG <

Lindisfarne sziget

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük